Гърция обяви национален локдаун след 2600 нови случая за ден

Правителството ще подкрепи финансово гражданите, които ще бъдат засегнати

Гърция обяви национален локдаун след 2600 нови случая за ден

Гръцкото правителство нареди национална карантина на страната за период от три седмици, за да се пресече разпространението на коронавируса.

Премиерът на страната Кириакос Мицотакис уточни, че ограниченията ще влязат в сила от събота, 7 ноември, съобщи Ройтерс.

"Отново избрах да взема мерки по-рано вместо по-късно", каза Мицотакис в телевизионно обръщение към хората, като добави, че е взел предвид мнението на експертите, консултиращи правителството.

Премиерът обясни, че увеличаването на новите случаи през последните пет дни го е принудило да вземе мерки още сега, вместо да чака да види дали обявените наскоро ограничения ще проработят, пише електронното издание на в. "Катимерини".

"Ако правителството бе решило да изчака, а сегашните мерки не бяха дали резултат, натискът върху болниците би бил непоносим", обясни той.

Министър-председателят посочи, че правителството ще подкрепи финансово гражданите, които ще бъдат засегнати от новия локдаун. 

Броят на новите случаи на коронавирусна инфекция в Гърция достигна 2646 вчера, с което общият брой на потвърдените случаи в страната нарасна до 46 892.

За сравнение България последните два дни има по над 4000 нови случаи. 

С решението на правителството днес Гърция става поредната европейска страна, която обявява национален локдаун.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус