Гърция очаква 35 млн. евро годишни приходи от петролопровода Бургас - Александруполис

30-35 млн. евро приходи на година очаква Гърция от експлоатацията на петролопровода Бургас - Александруполис, заяви в понеделник говорителят на гръцкото правителство Теодорос Русопулос.

В петък миналата седмица в Атина бе постигнато споразумение за подписване на тристранен меморандум за разбирателство между Русия, Гърция и България, което определя политическата рамка на проекта.

Днес говорителят на гръцкото правителство определи постигнатата договореност като историческа за енергийния сектор.

Той съобщи, че печалбите от транзита на нефт по тръбопровода през гръцка територия ще бъдат насочени към опазването на околната среда и за подобряване на условията на живот на жителите на северните гръцки области Тракия и Източна Македония.

По думите на правителствения говорител, покрай строителството на петролопровода на гръцка територия ще бъдат осъществени съпътстващи проекти за 354 млн.евро, като 125 млн. от тях ще бъдат насочени към крайморски проекти в района на Александруполис.

Преговори между трите страни за изграждането на петролопровода се водят от десет години, като през последните три на практика бяха блокирани заради нежеланието на Русия да подпише междуправителственото споразумение.

Още в петък българският строителен министър Валентин Церовски коментира, че проектът е преструктуриран на чисто пазарна основа и това е шансът му той да бъде бързо и качествено реализиран. Русия не поема ангажимент да осигури петрол, това ще сторят големите нефтени компании, които добиват суровината на територията на Русия, обясни строителният министър.

Според Церовски в споразумението няма да има фиксирани дялове за участие на държавите. Споровете за тях в предишните години блокираха проекта.

С подписания в петък документ трите държави признават, че проектът е алтернатива на преноса на нефт през Босфора и Дарданелите и че той трябва да бъде през друга територия, но не през турска, каза още Церовски.

Строежът и операторите на петролопровода ще се определят чрез международни търгове.

Споделяне

Още от Бизнес