Гърция очаква да получи не 31, а 44 млрд. евро

Гърция очаква да получи накуп 44 милиарда евро, ако Еврогрупата утре даде зелена светлина за изплащането на тази сума, съобщава в. "Имерисия". Смята се, че спасителната финансова помощ ще включва три транша - първият от 31,3 млрд. евро за второто тримесечие, а другите два - от 5 и 8,3 млрд. евро за третото и четвъртото тримесечие на тази година.

Преди дни в. "Билд" оповести, че Германия смята да събере накуп трите транша и Атина да получи 44 млрд.. евро, а твърдението не бе опровергано от гръцкото финансово министерство.

Това означава, че ще бъде отпуснат "замразеният" от второто тримесечие насам транш от финансовата спасителна помощ в размер на 31.5 млрд.евро и 5 млрд.евро, които бяха планирани да постъпят в хазната на Гърция през третото тримесечие, както и останалите 8..3 млрд.евро планирани за последното тримесечие на настоящата година.

По време на дебатите в гръцкия парламент за бюджетните икономии лидерът на социалистическата партия ПАСОК Евангелос Венизелос обяви, че парите, които кабинетът очаква ще са значително повече и ще възлязат на 44 милиарда евро.

По повод на този транш в. "Адезмефтос типос" твърди, че утре Еврогрупата ще вземе съдбоносни за страната решения и че финансовите министри от еврозоната ще се произнесат за предоставянето на "три" транша на Гърция, които ще са на обща стойност 44,7 млрд. евро.

Всяко отклонение от ангажиментите на Атина ще се наказва с нови съкращения

Уволнения и нови данъци ще бъдат налагани занапред в Гърция и това ще става всеки път, когато са "извън релси" бюджетните цели, включени в споразумението с кредиторите, а на един втори етап не е изключено да се изиска от правителството в Атина и нови съкращения на заплати и пенсии. Това става ясно от законова рамка, която финансовият министър Янис Стурнарас е предоставил на всички министри на разширено заседание на кабинета, председателствано в неделя от премиера Андонис Самарас, съобщава в. "Нафтемборики", цитиран от БТА.

Целта на законовата рамка е да се създаде механизъм за постигане на бюджетните задачи. Под лупа всеки месец или на три месеца ще бъде поставяно движението на бюджетните приходи и разходи. Предвижда се в случай на неизпълнение на тези цели да се налагат санкции и глоби на провинилите се държавни институции..

Разпоредбите в законовата рамка са били одобрени от Тройката международни кредитори (ЕС, ЕЦБ и МВФ) и днес влизат в гръцкия парламент, за да може утре финансовият министър Стурнарас да докладва на срещата на Еврогрупата, че няма висящи въпроси, че правителството реализира исканията на кредиторите и че сега е ред на ЕС и МВФ да се произнесат по отпускането на следващия спасителен транш от 31,5 млрд. евро, отбелязва вестникът.

В.. "Катимерини" от своя страна пише, че банките също ще бъдат наблюдавани, като с тази задача ще се заемат европейски комисари-експерти. Те ще следят гръцките банки, които се очаква да бъдат рекапитализирани с държавни пари в размер на 26 милиарда евро. Според изданието това се прави, за да се скъса "пъпната връв" между парите на банките и политическите партии.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани