Гърция одобри членството на Македония в НАТО

Гърция одобри членството на Македония в НАТО
Гръцкият парламент ратифицира протокола за присъединяването на Македония към НАТО. До това се стигна след постигнатото споразумение между двете страни, което сложи край на 27- годишния спор за името на Македония, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.
 
Членките на НАТО подписаха споразумението с  Македония тази седмица, след като на 25 януари гръцкият премиер Алексис Ципраст прокара в парламента споразумението за смятана на смяната на името на бившата югославска република. Северната гръцка съседка вече официално ще се нарича Република Северна Македония, като съответните конституционни промени в страната бяха приети от македонския парламент по-рано през януари.
 
"Смятам, че изпълнихме патриотичния си дълг. Постъпихме правилно", каза Ципрас на депутатите преди ратифицирането на протокола за присъединяване на Македония към НАТО.
 
Приемането на Македония в НАТО бе подкрепено с минимално мнозинство в 300-членния гръцки парламент. Споразумението бе ратифицирано със 153 гласа "за" при 140 "против" и един "въздържал се".
 
Спорът между Атина и Скопие за името на Македония спъваше опитите ѝ да се присъедини към ЕС и НАТО. Като член и на двете организации Гърция има право на вето върху приемането на други страни, отбелязва Ройтерс.
Споделяне

Още по темата

Още от Европа