Гърция одобри нови мерки за строги икономии

Около 10 000 протестираха в Атина

Гръцкият парламент одобри нови мерки на строги икономии, договорени между правителството и международните кредитори. Приемането на решението беше съпроводено от протести на площад "Синтагма" в центъра на Атина, в които участваха около 10 000 души, предодаха агенциите.

Мерките включват нови съкращения на пенсиите от 2019 г., увеличаване на данъците и ограничаване на социалните помощи. Предвизвикалите недоволство промени предвиждат още и възможност за колективни уволнения на работници в държавния сектор.

Новите съкращения бяха одобрени  от 153 депутати от  управляващия блок на Коалиция на радикалната левица (СИРИЗА) и партия "Независими гърци". Против гласуваха 128 депутати.

Мерките са резултат от сложни преговори между Гърция с европейските ѝ кредитори и Международния валутен фонд. Те често се прекъсват заради тежките изисквания на кредиторите за реформи в социалната сфера, които предивзвикват недоволството на гърците.

Против приемането на новите мерки за икономии пред парламента в Атина протестираха около 10 000 души в четвъртък вечерта. Група младежи замеряха полицията с камъни и коктейли "Молотов" в опит да пробият кордона на силите на реда. Те отговориха със сълзотворен газ, за да разпръснат демонстрантите.

Ден преди вчерашното гласуване и демонстрации, цялата страна беше блокирана от стачка на транспортните работници, предизвикана от икономиите.

Правителството на СИРИЗА, което дойде на власт с обещание да излезе от дълговата спирала и в момента има изключително ниско одобрение, трябва да се договори с кредиторите до 1 юли. Тогава страната трябва да погаси 7 милиарда евро задължения, за които преди това трябва да получи нов заем.

Основната цел на кабинета на Алексис Ципрас остава опростяването на част от задълженията в рамките на третата програма за финансова помощ, приета в средата на 2015 година. Тя е на стойност 86 милиарда евро.  

Споделяне

Още от Балкани