Гърция окончателно излиза от спасителната програма на 20 август

Кредиторите са склонни да облекчат дълговото бреме на Атина

Гърция окончателно излиза от спасителната програма на 20 август

Гърция окончателно ще излезе от спасителната програма на 20 август тази година. Няма да има удължаване.

Това е договорено в петък на неформалната среща на Еврогрупата в София.

"Това ще бъде краят на финансовото подпомагане на Гърция и ще е последната страница от кризата в еврозоната", обяви след заседанието комисарят по финансовите въпроси Пиер Московиси.

Окончателното решение за излизане на Атина от спасителната програма се очаква да бъде взето на 21 юни. Преди това в Атина трябва да бъде направен последният – четвърти, преглед на финансите на страната от страна на международните инспектори. Той трябва да започне на 14 май.

Московиси коментира още, че Гърция като цяло е на път да изпълни ангажиментите си за реформи, "но все още е необходимо да бъдат положени още малко усилия".

На 20 август Гърция се очаква да излезе от третата си и последна спасителна програма след осем години, през които разчиташе на спасителни заеми от кредиторите. Страната премина през серия от мерки за намаляване на разходите, структурни реформи и приватизации, а икономиката ѝ още е под строг мониторинг от страна на международните кредитори. Благодарение на мерките Гърция успя да отчете бюджетен излишък.

Сега европейските институции са фиксирани върху подготовката на периода след края на спасителната програма. Целта е с гръцките власти да се договори продължаване на реформите.

"Краят на тази програма означава, че реформите трябва да продължат. Необходим е механизъм, за да ги подкрепим, а също и механизъм за надзор след края на програмата. Но в никакъв случай механизмът за надзор не трябва да напомня на нова програма или продължаване на програмата", подчерта Московиси.

Лидерите на еврозоната са на мнение, че трябва да се постигне споразумение за облекчаване на дълговото бреме на Гърция. Задълженията на страната сега възлизат на близо 180% от БВП.

Финансовият министър на Гърция Евклид Цакалотос е представил пред колегите си в София предложенията на правителството му за това как ще се постигне растеж на икономиката в страната след края на спасителната програма.

"Стратегията е да се увеличи потенциалът за дългосрочен растеж и да се подкрепи инвестиционният климат. Оттук нататък Гърция сама ще движи и определя реформите в страната си", подчерта председателят на Еврогрупата Марио Сентено.

"Видяхме някои добри новини от Гърция, особено по отношение на фискалната политика", коментира още Сентено. Това според него е много окуражаващо на фона на резултатите от миналото.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?