Гърция открива международния туристически сезон в събота

Няма вероятност от нови ограничителни мерки срещу вируса, освен на локално ниво

Гърция открива международния туристически сезон в събота

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис ще посети в събота остров Санторини, където ще "открие" гръцкия международен туризъм след рестрикциите заради коронавируса, съобщи телевизия Скай в сряда.

Съобщението направи правителственият говорител Стелиос Пецас.

Попитан за увеличението на случаите на коронавирус през последните дни Пецас отговори, че 30-те случая, свързани с пристигнали от чужбина носители на вируса, "не са свързани с увеличени туристически потоци".

Очаква се за началото на туристическия сезон Мицотакис да даде пресконференция за кореспондентите на чуждестранни медии в Гърция.

Говорителят отново подчерта, че здравето и сигурността за всички са приоритети на правителството и няма да бъде правен никакъв компромис с общественото здраве. Той отхвърли възможността правителството да предприеме ограничителни мерки освен локални ограничения.

Ходът на пандемията от коронавирус е сравнително естествен, заяви Стелиос Пецас в интервю за държавната телевизия ЕРТ тази сутрин.

Попитан отново за увеличението на случаите на коронавирус през последните дни той каза, че има широк спектър от мерки, които могат да бъдат наложени преди да се стигне до налагането на локални карантини.

Пецас съобщи, че коефициентът на възпроизвеждане на заразата R0 по последни оценки е 0,30, т.е. много по-нисък, отколкото е бил в началото на отмяната на ограниченията. Той каза, че това, за което трябва да се внимава, са локалните огнища.

По отношение на началото на туристическия сезон говорителят каза, че до вчера са направени 1300 теста на пристигащи пътници, от които са установени 30 положителни проби. Голямото мнозинство от пристигащите пътници, четирима от всеки пет, са били гърци, живеещи в чужбина.

Засега не е установено увеличаване на случаите от туристически потоци. Нарастване на броя на туристите се очаква от 15 юни и особено след 1 юли, като в следващите дни ще бъде представена стратегията, по която ще бъдат правени тестове за контрол на ситуацията с туристите.

За пет дни след 4 юни в Гърция бяха установени общо 97 заразени с коронавирус, което породи известна тревога за развитието на епидемията. Освен 30-те случаи на пристигнали от чужбина, 29 от останалите бяха регистрирани в рамките на масови тестове в региона на Ксанти в Северна Гърция.

Гърция обяви в края на май, че ще отвори границите си за чуждестранни посетители от 29 държави на 15 юни, дни преди началото на своя пиков туристически сезон. Страните са: Германия, Австрия, Дания, Норвегия, Кипър, Израел, Швейцария, Япония, Малта, България, Китай, Хърватия, Австралия, Нова Зеландия, Северна Македония, Албания, Естония, Латвия, Ливан, Литва, Унгария, Южна Корея, Сърбия, Черна гора, Румъния, Словения, Словакия, Чехия и Финландия.

Посетителите на страната ще бъдат тествани за коронавирус на случаен принцип, заяви тогава Министерството на туризма.

Средиземноморската държава, която се измъкна в края на 2018 година от дългогодишна дългова криза, разчита до голяма степен на туризма, формиращ около 20% от нейния БВП, за икономическото възстановяване от коронавирусната криза.

Наложените през март карантинни мерки в цялата страна помогнаха на Гърция да овладее разпространението на заразени с Covid-19 до малко под 3000 случая, което е относително нисък брой в сравнение с други членове на Европейския съюз.

Но тези ограничителни мерки де факто спряха гръцкия бизнес и туризъм. Около 33 милиона туристи посетиха Гърция през миналата година, генерирайки приходи от 19 милиарда евро.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?