Гърция отново е блокирана от стачки

Гърция отново е блокирана от стачки

В Гърция в четвъртък стачкуват служителите на метрото, трамваите, електрическата железница, хотелският персонал, фармацевти, лекари, съдии, университетски преподаватели. Протестът е срещу новата програма на правителството от мерки за икономии на стойност 11,5 милиарда евро.

Работниците от метрото и трамваите в Атина са организирали 24-часова стачка срещу очакваното ново намаляване на заплатите и пенсиите, както и срещу увеличаването с 25 на сто на цените на билетите за градския транспорт през 2013 година.

В момента цената на билета за градски транспорт в гръцката столица, с който може да се пътува в рамките на час и половина с прекачвания, струва 1,4 евро. Синдикатът на служителите на градския транспорт предлага цената на билетчетата отново да стане 1 евро както през 2009 година. Профсъюзът също така настоява да бъде предоставено право за безплатно пътуване за безработните, студентите и гражданите с ниски пенсии.

Служителите на хотелите също днес провеждат 24-часова стачка. До края на месеца са удължили протеста си фармацевтите и лекарите от държавните болници. Многодневни протестни акции извършват и съдиите и преподавателите в редица ВУЗ-ове.

Затъналата в дългове Гърция разчита на международни спасителни заеми от 2010 г., които получава в замяна на големи съкращения на разходите. Коалиционното правителство, водено от консерваторите, работи по финализирането на нова програма за икономии на стойност 11,5 милиарда евро за периода 2013-2014 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?