Гърция парализирана от нова стачка

Национална стачка ще парализира за пореден път Гърция. В четвъртък гърците излизат на 24-часов протест срещу законопроекта за пенсионната реформа, който по същото време трябва да бъде приет окончателно от парламента.

В стачката ще участват държавни служители, журналисти, данъчни инспектори, адвокати, общинари и митничари. Болниците ще обслужват само спешни случаи, тъй като в протеста ще се включат и лекарите. Банките ще бъдат затворени, целият транспорт ще е блокиран, а много полети ще бъдат анулирани.

Стачката се организира от двета най-големи синдиката в Гърция - Общата конфедерация на труда (ГСЕЕ) и Федерацията на държавните служители (АДЕДИ).  

Това ще бъде шестата обща стачка тази година срещу правителствените мерки за икономии. Последната стачка също бе предизвикана от плановете на социалистическото правителство да реформира пенсионната система в страната и трудовия закон като част от усилията за заздравяване на публичните финанси, пише БТА.

Реформата предвижда увеличаване от 60 на 65 години на възрастта за  пенсиониране на жените, с което се изравнява с тази на мъжете, както и увеличаване от 35-37 на 40 години на осигурителния стаж за получаване на пълна пенсия.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Колко време давате на новия парламент?