Конкурентни предимства

Гърция планира икономически зони с ниски данъци и български заплати

Костис Хадзидакис

Фалирала Гърция, която не може да се справи с предизвикателното неплащане на данъци, предлага на нейна територия да бъдат изградени специални икономически зони, като тези в Китай, но с български заплати, съобщава в сряда гръцкият в. "Димократия", цитиран от БТА.

Надеждата е с тези зони за инвестиции страната да измъкне икономиката си от депресията. Тази надежда се крепи най-напред на две стандартни в подобни случаи идеи - зоните да предоставят данъчни преференции и административни улеснения.

В гръцкия случай обаче има и трети оригинален принос. Сега мнозина европейски, както и гръцки инвеститори предпочитат страни като България заради ниските заплати у нас, което означава ниски разходи за труд. За да се обърне тази тенденция, идеята предвижда да се отнеме на съседите сравнителното предимство с цената на труда, като заетите в гръцките специални икономически зони работят за български заплати.

Атина вече води разговори с Европейската комисия (ЕК) за одобрение на проекта, казва министърът на регионалното развитие Костис Хадзидакис. "Вярваме, че тези зони ще подкрепят реалната икономика чрез своя специален режим за привличане на инвестиции и генериране на износ", казва той.

"Създаването на такива зони ще превърнат Гърция в инвестиционна дестинация", пише в. "Нафтемборики".

Предложението за специалните зони идва в момент, когато Гърция се опитва да вдъхне живот на икономиката си, преживяваща пета поредна година на рецесия. Такива зони съществуват в някои развиващи се страни като Китай с цел да стимулират растежа.

Все пак структурните реформи като понижаването на заплатите и либерализацията на трудовия пазар остават ключови за спасяването на Гърция, договорено с Европейската централна банка (ЕЦБ), Международния валутен фонд (МВФ) и Европейския съюз (ЕС).

Атина критикува този план за това, че отделя твърде голямо внимание на бюджетните икономии и твърде малко на мерките за растеж.

За периода 2008 г. - 2012 г. гръцката икономика вероятно се е свила с около 20 на сто частично поради бюджетните икономии, предписани на страната за понижаване на дефицита и дълговата ѝ тежест.

Хадзидакис призовава партньорите на Гърция в ЕС да приемат плана за създаване на специалните икономически зони в страната. Според него някои страни от съюза имат възражения срещу подобен проект, тъй като това би дало на Гърция конкурентно предимство.

Споделяне

Още от Балкани