Гърция пое 30-годишен дълг за първи път от 2008 г.

Страната с над 200% задлъжнялост се завърна на финансовите пазари

Гърция пое 30-годишен дълг за първи път от 2008 г.

Гърция издаде 30-годишни облигации - първата емисия с толкова дълъг падеж от кризисната 2008 г. насам, завършвайки пълното си завръщане на дълговите пазари, съобщи Ройтерс.

Гърция е най-задлъжнелият член на Европейския съюз с дълг от над 200% от БВП. На второ място е Италия със 160% дълг.

Постъпилите оферти към Атина са за 17 млрд. евро. Страната планира да заеме до 12 млрд. евро тази година, като вече е събрала 5.5 млрд. евро.

За последно Гърция издаде 30-годишни облигации през 2008 г., година преди началото на най-тежката дългова криза от десетилетия. След като си възвърна достъпа до пазара през 2017 г., страната постепенно емитира няколко емисии дългосрочни облигации, като се осмели да достигне 15-годишен падеж миналия януари, припомня българският финансов портал Инвестор.

Завръщането на Гърция на финансовите пазари показва колко дълъг път е изминала страната през последното десетилетие, защото в апогея на дълговата криза през 2012 г. доходността на гръцките 10-годишни книжа беше скочила на 44%, а страната беше изолирана от международните пазари, коментира Блумбърг.

Днес доходността на гръцките книжа е под 1%, което дава възможност на правителството да издава дългосрочен дълг, който евентуално ще бъде върнат чак след 30 години.

Блумбърг коментира, че Гърция следва примера на други страни от Европа, като използва ниската цена на кредитирането, за да финансира възстановяването на икономиката си от кризата с пандемията.

Гърция в момента има буфер за сигурност от 30 млрд. евро, което означава, че страната няма непосредствена нужда от краткосрочни капитали. Въпреки това правителството иска да укрепи разполагаемите средства, защото икономическото въздействие на пандемията е по-голямо от очакваното, коментира Блумбърг.

Гърция е ключов бенефициент на програмата на Европейската централна банка за спешно изкупуване на облигации, която намалява разходите за държавни заеми в южноевропейските страни. Банката, която не купува гръцки дълг като част от основните си покупки на облигации, го включи в програмата за пандемията въпреки лошите кредитни рейтинги на Гърция, припомня Инвестор.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес