Гърция поиска финансова помощ от Европа

Гърция увеличи натиска си върху страните от ЕС за финансова помощ, съобщиха в четвъртък информационните агенции. Те се позовават на гръцкия премиер Георгиос Папандреу, който заяви в Брюксел, че на срещата на високо равнище следващата седмица ЕС трябва бъде приет механизъм за финансиране на затъналата в дългове държава.

Европейската комисия "е готова да направи необходимите предложения за т. нар. финансов механизъм, който ще може да приложи необходимите действия", каза Папандреу на пресконференция в Брюксел. Споразумението между ЕС и Гърция трябва да включва готовност за кредитиране, която да върне доверието към страната, смята той.

Като средство за натиск гръцкият премиер използва уговорката, че може да ангажира и помощи от Международния валутен фонд (МВФ), но предпочита да не се стига до неговата намеса.

Премиерът на Гърция е получил уверението на МВФ, че приетият вече план от строги фискални мерки се вписва в изискванията на фонда. "Те няма да искат нищо повече. Ние въведохме най-тежките изисквания на МВФ, без обаче да сме получили ползите от получаването на заем", заяви Папандреу.

Надеждите на Папандреу обаче вероятно ще срещнат отпора на Германия, която по-рано в четвъртък обяви, че при нужда от спасяване, Гърция трябва да се обърне за помощ към МВФ. В сряда германският канцлер Ангела Меркел призова за създаване на механизми за изваждане на държави от еврозоната, когато те "упорито не спазват критериите ѝ за членство".

Срещата на Европейския съвет ще се проведе в белгийската столица следващия четвъртък, когато се очаква кризата с дълга на Гърция да бъде сред главните теми на дневен ред.

Споделяне

Още от Европа