С надеждата да получава пари, без да изпълнява поетите досега ангажименти

Гърция поиска удължаване на кредитното споразумение, Германия не е съгласна

Финансовият министър Янис Варуфакис и премиерът Алексис Ципрас

Гърция официално поиска шестмесечно продължаване на програмата за кредитиране. Предложението до европейските кредитори цели да размрази преговорите за спасителната ѝ програма и да сложи край на несигурността за бъдещето на еврото.

Но надеждите за постигане на споразумение на извънредната среща на финансовите министри утре бяха попарени от основния кредитор Германия, отбелязва Асошиейтед прес.

"Получих гръцкото искане за шестмесечно продължаване", написа председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум в Туитър, без никакви подробности по съдържанието на искането. Ако се съди по информациите от гръцки източници обаче, Атина се надява на продължаване на финансирането за страната без обаче тя да изпълнява част от ангажиментите, които бе поела пред кредиторите си в досегашната спасителна програма.

Министрите на финансите от еврозоната ще се съберат в петък в Брюксел, за да обсъдят искането на Гърция за продължаване на кредитната ѝ програма. Заседанието е насрочено за утре в 15 часа средноевропейско време (14 часа по Гринуич).

Гърция: Еврогрупата има само две опции - да приеме или да отхвърли

"Гръцкото правителство изпрати писмо до Еврогрупата с молба да удължи с шест месеца кредитното споразумние. Еврогрупата утре ще има само два варианта: да приеме или да отхвърли гръцкото искане. Тогава и ще стане ясно кой иска да бъде намерено решение и кой - не", се посочва в съобщение на правителството на Алексис Ципрас.

В писмото, изпратено от гръцкия финансов министър Янис Варуфакис до холандския му колега Йерун Дейселблум, председател на Еврогрупата, се посочва, че "през последните пет години народът на Гърция положи забележителни усилия за икономическо регулиране". В документа се подчертава, че "новото гръцко правителство е ангажирано с по-широк и по-дълбок процес на реформи, целящ трайно подобряване на растежа и заетостта, постигане на устойчивост на дълга и финансова стабилност", съобщава в. "Катимерини".

Според текста на писмото Гърция предлага:

-шестмесечно удължаване на спасителните заеми за страната;

-започване на работа по ново споразумение за финансова помощ "между Гърция, Европа и Международния валутен фонд", коетоможе да последва настоящата спасителна програма;

- облекчаване на условията за погасяване на съществуващите спасителни заеми на Гърция в размер на 240 милиарда евро. То ще се основава на предишно предложение на еврозоната за удължаване на сроковете за погасяване и намаляване на лихвите щом Гърция постигне бюджетен излишък. Страната постигна такъв излишък през 2013 г.

- обещание за спазване на всички дългови задължение на Гърция;

- без едностранни действия от страна на Гърция, "които биха подкопали фискалните цели, икономическото възстановяване и финансовата стабилност";

- всякакви нови мерки за засилване на икономическия растеж няма да струват допълнителни пари;

- надзорът над гръцките реформи ще се осъществява от МВФ, Европейската централна банка и ЕС - трите институции, с чиито представители като дългови инспектори новото гръцко правителство отказа да си сътрудничи.

В предложението не се споменава за продължаване на серията от бюджетни орязвания и реформи, които еврозоната изисква от 2010 г. в замяна на спасителните заеми. Германия настоява за тези мерки, които вероятно ще останат ключова точка в утрешните дебати, отбелязва АП.

По-специално според информация на гръцкия сайт нюз.ин се иска да не бъдат поставяни условия за рецесионни мерки, за намаляване на пенсии и заплати и увеличаване на ДДС; първичният бюджетен излишък през годината да бъде 1,5 на сто, а не заложените досега 3 на сто от БВП; финансовите нужди на страната, които се определят на 17 млрд. евро за тази година, да бъдат покрити чрез нарастване на капитала от механизма за спешна ликвидна помощ ELA, за емитиране на допълнителни лихвени облигации и допълнителни траншове от МВФ и за плащания по линия на Европейския стабилизационен механизъм; заложените приходи от приватизация да бъдат заменени с 1,9 млрд. евро – печалбите на централните банки на държавите членки, които държат гръцки облигации. Тези пари да бъдат дадени за погасяване на задължения към МВФ.

Шойбле отхвърля искането, според вицеканцлера Габриел то е в правилната посока

Финансовото министерство на Германия отхвърли внесеното искане на Гърция да бъде удължена помощта на европейските ѝ партньори, отбелязвайки, че предложението не е трайно решение и не отговаря на определените критерии от еврозоната.

"Писмото от Атина не е трайно решение", коментира Мартин Йегер, говорителят на финансовия министър на Германия Волфганг Шойбле, в кратко комюнике.

"Истината е, че то (предложението) цели да бъде получено междинно финансиране без да бъдат изпълнявани изискванията от програмата. То не покрива критериите, определени в понеделник от еврогрупата", допълва Йегер, цитиран от АФП.

Германският министър на икономиката Зигмар Габриел обаче по-късно разкритикува финансовия министър Волфганг Шойбле за позицията му. Източник, близък до Габриел, който е председател на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) и политически конкурент, заяви: "Писменото предложение на гръцкото правителство да се преговаря за продължаване на програмата за реформи е първа стъпка в правилната посока".

По думите на източника Габриел, който е вицеканцлер в коалицията на Ангела Меркел, е на мнение, "че трябва да използваме този нов подход в гръцкото правителство като отправна точка за преговори и да не го отхвърляме предварително публично".

Лидерът на ГСДП е на мнение, че на шефа на Еврогрупата Йерун Дейселблум и на Европейската комисия трябва да се даде достатъчно пространство и време за преговори с новото ляво правителство на Гърция и да се изчака.

Още по темата
Още от Европа

Каква е причината за срива на Търговския регистър?