Гърция пред енергийна криза заради студа

Мощностите на Националната електрическа компания(ДЕИ) на Гърция  са на предела на възможностите, пише гръцкият в. "Етнос", цитиран в четвъртък от БТА.

Заради студа на Балканите е подадена "оранжева тревога" за електропреносните и газопреносни мрежи. Страната е ограничила вноса на електричество и газ, а потреблението е нараснало, тъй като много домакинства в южната съседка се отопляват на ток поради поскъпването на нафтата. Всички ведомства, занимаващи се с преноса на ток и газ, са в повишена готовност, за да не се допусне да спре захранването на домакинствата с ток и газ.

Гръцкото радио "Скай" съобщи, че четири електростанции на газ са спрели заради недостиг на гориво. Не е изключено токът за големите предприятия и държавни ведомства да бъде спрян, за да бъдат задоволени нуждите на домакинствата.

Министерството на околната среда, енергетиката и климатичните промени обяви, че заради студа въвежда забрана за износ на електроенергия.

Според гръцките медии проблемът идвал от факта, че от миналия петък е спрян вносът на ток от България, а от понеделник - и от Македония. В същото време от миналата седмица Турция спря доставките на газ за Гърция. Ограничено е и производството на електроенергия от водноелектрическите централи, които пазят водните си запаси за лятото.

Споделяне

Още от Балкани

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?