Гърция представя до дни пакет от шест реформи

Юнкер призова Ципрас да обясни на своите съграждани, че няма да спази обещанията си

Алексис Ципрас

Новото гръцко правителство готви пакет от шест реформи, които смята да представи на срещата на Еврогрупата на 9 март с цел да осигури ликвидност от ЕЦБ и поетапно деблокиране на транш от 7.2 млрд. евро от кредиторите на страната.

Вестник "Катимерини" пише, че реформите се отнасят до борба с хуманитарната криза и бедността, до промени в държавната и данъчна администрация.

Кабинетът Ципрас смята да внесе също законопроект за уреждане на проблемите с просрочените дългове към държавата и осигурителните фондове.

В същото време председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова Ципрас да обясни на своите съграждани, че няма да спази обещанията си.

"Изборите в Гърция не променят условията", каза Юнкер пред испанския вестник "Паис", съобщава гръцкият в. "Имерисия".

Той добави, че е възможен нов подход по отношение на гръцката криза, възможна е дори по-голяма гъвкавост, но победата на Ципрас не му дава право да промени всичко.

"Ципрас направи една голяма крачка, но трябва да обясни на гръцките гласоповодатели, че няма да спази всички обещания, дадени от него преди изборите," изтъкна председателят на Еврокомисията.

Ръководителят на Еврогрупата Йерун Дейселблум също критикува кабинета Ципрас.

"Те спечелиха изборите с много обещания, които нямат пари да реализират", каза в интервю за Блумбърг Дейселблум и добави, че Гърция се нуждае от програма за закрила, но подчерта,че за това трябва все още много да бъде направено.

Ръководителят на Еврогрупата окачестви като напълно нереални публикациите, в които се твърди, че Гърция има нужда от трети спасителен пакет в размер на 30-50 млрд. евро.

Берлин предупреди Атина да не се опитва да променя кредитното споразумение

Германският финансов министър Волфганг Шойбле предупреди своя гръцки колега Янис Варуфакис да не се опитва да променя условията на кредитното споразумение за Гърция.

Преди да получи други капитали, Атина трябва да докаже, че е реализирала договорените условия, а това, колко време ще е нужно на Гърция да изпълни тези условия, зависи само от нея, каза Шойбле пред в. "Зюддойче цайтунг".

СИРИЗА се ползва с широка подкрепа в Гърция

Гръцките издания цитират и проучване, представено от телевизионния канал Стар, което показва, че правителствената СИРИЗА изпреварва главната опозиционна партия Нова деимокрация с 20 процентни пункта, и че ако сега има избори, тя ще получи 41.3 на сто от гласовете срещу 19.2 на сто за консерваторите.

Следват партиите "Потами" и "Независими гърци" с еднакъв брой гласове – 5.4 на сто, комунистическата – 5.3 на сто, "Златна зора" – 5.1 на сто и ПАСОК- 2.9 на сто.

55.1 на сто от гърците сочат Алексис Ципрас като по-подходящ за премиер в сравнение с неговия предшественик Андонис Самарас.

Това съотношение преди изборите в края на януари бе в полза на Самарас. 69 на сто оценяват положително досегашната работа на новото коалиционно гръцко правителство, докато на противното мнение са 24.7 на сто от запитаните.

Споделяне

Още от Балкани

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?