Гърция преговаря с България за транзит на ток

Гърция преговаря с България за транзит на ток

Гърция преговаря с България за транзит на електроенергия от трета страна, за да реши проблемите си преустановения износ на ток от България след спирането на ІІІ и ІV блок на АЕЦ “Козлодуй”. Това съобщи във вторник гръцкият зам.-министър на развитието Анастасиус Нерацис по време  на бизнес форум за финанси и енергетика в София.

Проявата е в рамките на визитата на гръцкия президент Каролос Папуляс, който преди ден се дистанцира от акцията наСофия за осигуряване на подкрепата на съседни страни, вносителки на български ток, в бъдещите преговори с Брюксел за повторно пускане на спрените реактори. Това е вътрешен въпрос на България и на отношенията ѝ с органите на ЕС, каза Папуляс, чиято страна е най-големият вносител на електроенергия от България (44% от общия износ).

Работна група между българската електрическа компания НЕК и гръцката DEPA ще проучи възможностите за транзит на електроенергия за Гърция през България, стана ясно във вторник.

Въпреки че на форума въпросът с изведените от експлоатация блокове отново бе повдигнат от българския президент Георги Първанов и от министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, от гръцка страна бе акцентирано върху това, че ще се справят с дефицита на ток при сегашното положение.

“Има спрени ІІІ и ІV блок и неизбежно е безсилието от българска страна да доставя досегашните 800 МВ за Гърция, но ние трябва да изследваме възможностите за внос на електроенергия от трети страни през територията на България”, каза Нерацис. “Друг вариант е намирането на енергия от България за съответния месец или дори в по-кратък период”, посочи той. По думите му са възможни подобни краткосрочни търгове за България.

Засега Албания е единствената страна от региона, която директно призова Брюксел да преразгледа решението си за спиране на двата реактора в “Козлодуй”. Еврокомисарят по енергетиката Андрис Пиебалгс обаче е заявил преди десетина дни на албанския президент, че вместо да обединява усилията си с България и да иска специално третиране, трябва да реши проблемите у дома, предаде Kafene. net.

“България ще направи всичко възможно да поддържа електродоставките за Гърция”, каза пред форума във вторник министър Овчаров. Той допълни, че и пред двете страни стои въпросът с дивесификацията на енергоресурсите и посочи като такава възможност връзката с газопровода от Азербайджан през Турция към Италия. Според него двете страни могат да си сътрудничат и в изграждането на терминал за втечнен природен газ на гръцко пристанище.

Овчаров акцентира в изявлението си върху 20-процентния ръст на българо-гръцкия стокообмен през 2006 г., достигнал до 2,2 млрд. долара. Атина е на трето място сред инвеститорите в страната ни с вложения от 1,6 млрд. долара, втора е по брой чуждестранни туристи – 600 хиляди гърци са почивали в България.

Българските бизнесмени инвестират най-много в Гърция и затова е много важно да помислим как да ги облекчаваме, заяви министърът на икономиката и енергетиката. Петрос Дукас, зам.-министър на икономиката и финансите на Гърция допълни, че българските вложения в страната му са около 1,7 млн. долара.

За облекчаване на регистрацията на изцяло български фирми или такива с българско участие в Гърция, призова и президентът Георги Първанов. Той посочи, че е важно да се ускорят процесите по отварянето на нови ГКПП-а по границата и да се обогати структурата на стокообмена между двете страни, каквито богати възможности имало.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес