Гърция премахва изборния бонус за партията, спечелила най-много гласове

Гърция премахва изборния бонус за партията, спечелила най-много гласове

Гърците ще гласуват по простата избирателна система на по-следващите парламентарни избори. Това реши парламентът на страната, приемайки внесения от правителственото мнозинство законопроект за промени в изборния кодекс, съобщава БТА, като цитира гръцките медии.

Досега партията, спечелила най-много гласове на парламентарни избори, получаваше бонус от 50 депутатски мандата в 300-местния парламент. Смисълът на тази норма бе да се постигне повече стабилност в политическия живот на страната, като се избегне възможна безизходица при формирането на сложни правителствени коалиции.

Все пак новото правило ще влезе в сила не от следващите избори (когато и да са те), а от по-следващите, тъй като за него са гласували 179 депутати. За незабавното му влизане в сила по конституция са необходими 200 гласа.

Промените предвиждат и намаляване на минималната възраст за гласуване на 17 години, за което бе необходимо обикновено мнозинство от 151 депутати.

Според гръцките вестници гласуването е протекло при изключително разгорещени спорове между правителство и опозиция.

Законопроектът е бил подкрепен от депутатите от двете партии в управляващата коалиция - СИРИЗА и "Независими гърци", а също и от опозиционния Съюз на центристите.

Останалите опозиционни партии - "Нова демокрация", Демократичният блок и "Потами" - са гласували "против". Комунистите не са гласували, а депутатите от крайнодясната "Златна зора" са се въздържали.

В. "Катимерини" коментира като "политическо поражение" за премиера Алексис Ципрас опита на неговата партия СИРИЗА да преструктурира политическото пространство чрез незабавно въвеждане на проста избирателна система заради събраните само 179 гласа. Провал, според изданието, са претърпели управляващите и в стремежа им да привлекат гласове в подкрепа на законопроекта от партиите ПАСОК и "Потами".

Ципрас определя приемането на простата пропорционална система като "зряла реформа", докато лидерът на опозицията Кириакос Мицотакис смята, че простата пропорционална система ще доведе до хаос в управлението на страната.

Приетите реформи могат да задълбочат политическата нестабилност в Гърция, където от 2012 г. се проведоха 4 предсрочни избори. Те не излъчиха ясни победители, а формираха крехки управляващи коалиции, припомня Ройтерс.

Ципрас и коалиционните му партньори - "Независимите гърци" имат крехко мнозинство в парламента - 153 депутати срещу 147 на опозиция.

Според последните проучвания СИРИЗА е на второ място по рейтинг след консервативната Нова демокрация.

Споделяне

Още от Европа

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?