Гърция прие новия пакет със строги икономии

Хиляди протестираха пред парламента и влязоха в сблъсъци с полицията

Гърция прие новия пакет със строги икономии

Гръцкият парламент прие малко след полунощ новия пакет строги мерки за икономии, съобщиха световните агенции. Решаващото гласуване ще позволи на страната да получи нов транш жизненоважна помощ и да избегне изпадане в неплатежоспособност.

Законът бе приет с малко мнозинство въпреки разцеплението в управляващата коалиция и съпътстваните от насилие протести пред самия парламент.

Пакетът включва съкращаване на разходи, повишаване на данъци и други мерки, включително улесняване на процеса на наемане и съкращаване на работници, за общо 13.5 милиарда евро. Той бе приет с подкрепата на депутатите от двете основни гръцки партии - десноцентристката Нова демокрация и социалистите от ПАСОК. Техните колеги от най-малката, трета партия от управляващата коалиция - Демократичната левица - се въздържаха при гласуването.

След вота заради това, че не са подкрепили пакета с икономии, ПАСОК изгони шестима депутати, а Нова демокрация – един.

Близо 100 хиляди гърци се събраха снощи на централния площад в столицата Атина "Синтагма", за да протестират срещу новия закон. Група демонстранти се опитаха да нахлуят в сградата на парламента и влязоха в сблъсъци с полицията.

Полицията в Атина използва сълзотворен газ и водни струи, за да отблъсне протестиращите, а демонстрантите замеряха полицаите с бутилки със запалителна смес.

Повече от 103 души бяха задържани от полицията, има пострадали протестиращи и полицаи. 

Хаос настъпи и в самата Камара на депутатите, когато служителите от администрацията на законодателния орган напуснаха за кратко пленарната зала, след като разбраха, че техните възнаграждения ще бъдат орязани.

Преди гласуването премиерът Андонис Самарас заяви, че изборът е ”дали да останем в еврозоната или да се върнем към международната изолация, да изпаднем в пълен фалит и накрая отново да въведем драхмата".

Новият пакет строги мерки за икономии в Гърция бе приет преди бюджета за 2013 г., който се очаква да бъде прокаран в неделя. Ако това стане, се очаква Европейският съюз и Международният валутен фонд да отпуснат поредния транш от помощта в размер на 31.5 милиарда евро, за да укрепи страната своите банки и да върне кредити.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Какво очаквате да свърши служебното правителство?