Гърция приема до дни нов закон за престоя на чужденците в страната

Чужденците, които пристигат за по-дълго пребиваване в Гърция с различна цел, ще трябва да посочват причината, заради която са дошли – работа, обучение, лечение и др., както и времетраенето на престоя си. Това предвижда нов проект на закон за имигрантите, който предстои да влезе в парламента веднага след великденските празници. Това съобщиха министрите на вътрешните работи и на обществения ред във вторник, цитирани от солунската агенция МПА.

Проектозаконът предвижда още във всеки областен град на страната да се създаде дирекция, която да се занимава с въпросите на имигрантите.

Когато чужденците са дошли, за да работят в Гърция, те трябва да предоставят информация за работодателя си и къде ще бъдат осигурявани. Новодошлите трябва да имат още постоянен адрес и да са вписани в данъчния регистър.

Ако законът бъде одобрен, ще влезе в сила от 1 януари 2006 г.

При новите условия ще се съкрати силно черният пазар на труда с имигранти, които работят при лоши условия, без осигуровки и с много ниско заплащане.

Според Института за имигрантска политика чужденците в Гърция са близо 1,15 милиона души, или 10,3% от населението на страната. Техният брой е нараснал четири пъти от 1991 г. насам, когато чужденците в страната са били 270 000 души.

Сред имигрантите с разрешително за пребиваване в Гърция най-голям е процентът на албанците - 63,2%, следвани от българите - 9,8%, румънците - 4,3%, украинците - 3,4%, пакистанците - 2,4%, и грузинците - 2,2%.  

Споделяне

Още от Балкани