Гърция призна, че е влязла в еврозоната с деклариран по- нисък дефицит

Гърция призна, че при присъединяването си към еврото през 2001 г. е декларирала много по-нисък от реалния бюджетен дефицит.

През 1999 г. публичният дефицит на Гърция е надхвърлил определения в Пакта за стабилност и растеж (ПСР) праг от 3 процента от брутния вътрешен продукт (БВП), заяви в понеделник гръцкият министър на икономиката и финансите Георгиос Алогоскуфис, цитиран от АФП.

1999 година бе една от годините, които бяха взети под внимание от ЕС за приемането на Гърция в еврозоната. Според данни в гръцката преса дефицитът тогава е бил 3,38%.

Гърция вече обяви, че публичният дефицит е нарушил пакта за стабилност между 2000 и 2003 година, а разходите по домакинството на Олимпийските игри през лятото на 2004 г. са достигнали 7 милиарда евро.

Доказано бе, че от 1999 г. насам дефицитът не е спаднал под прага от 3 процента от БВП през нито една година, заяви Алогоскуфис на излизане от срещата си с министър - председателя на Гърция Костас Караманлис.

В понеделник вечерта Алогоскуфис ще бъде в Брюксел на заседанието на Еврогрупата (министрите на финансите на страните от еврозоната).

Срещата ще бъде изключително важна, тъй като ще изясним някои въпроси, свързани с дефицитите в миналото, и ще обсъдим бъдещите стъпки на Гърция за намаляване на дефицита под 3 процента от БВП, добави гръцкият министър на икономиката и финансите.

Членството на Гърция в единната европейска валута не е поставено под въпрос, увери ЕС.

Представители на Юростат, европейската статистическа агенция, посетиха Атина миналата седмица, за да се запознаят с данните за бюджетния дефицит.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: