Гърция призна кризата по проекта Бургас–Александруполис

Тръбопроводът от Бургас до Александруполис може никога да не заработи, съобщава гръцкият вестник “Катимерини”, цитирано от БТА във вторник. Причината за прогнозирания провал на проекта за строителство на петролопровод между двете балкански държави се обяснява с факта, че той не фигурира в списъка на приоритетите на западните държави.

Според гръцкият вестник, страната се намира в средата на лабиринт от мрежи за пренос на енергия под различни форми - нефт, природен газ и електричество. Тази бъдеща енергийна инфраструктура, която се оформя около южната ни съседка щяла да обслужва и големи геостратегически интереси на великите сили.

Като най-прословутия в споменатата енергийна мрежа, изданието посочва петролопровода Бургас – Александруполис. Известността на бъдещата тръбата обаче се определя с единствено с факта, че за нейното изграждане се говори от много години насам, пише “Катимерини”.

Вестникът определя тръбата Баку–Тбилиси–Джейхан” като най-скъпия петролопровод, който вече е реалност и през който са протекли първите количества нефт. Вестникът цитира професор Марика Караяни от атинския университет “Пандион”, според която една от целите, преследвани с изграждането на тръбата от Баку до турското пристанище Джейхан, е Турция да се превърне в транзитен и разпределителен център в региона.

Като не случаен се посочва и факта, че турското правителство упорито насърчава строежа на петролна тръба от Самсун до Джейхан, както и договорирането на сделки за експлоатация и добив на нефт в турската част на Черно море.               

Според гръцкото издание, вторият проект за петролопровод, чието трасе минава през България – Бургас–Вльора /България, Македония, Албания/ има отношение към трафика на оръжие, наркотици от албанската и косовската мафия. Авторите на материала защитават тезата, че албанското лоби в САЩ е особено активно по този проект, тъй като тръбата щяла да обедини Косово с Албания.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?