Гърция продължава да е блокирана от протестите срещу пенсионните реформи

Гърция продължава да е блокирана от протестите срещу пенсионните реформи

Гръцки фермери блокираха днес главни пътища в страната, продължавайки протестите срещу пенсионните реформи, планирани от лявото правителство на Алексис Ципрас, съобщи ДПА.

Моряците също продължават стачката си, фериботите остават закотвени на пристанищата от миналата неделя, а островите остават без връзка с континента.

Гръцките острови вече са потънали в проблеми заради постоянния наплив на мигранти, пристигащи от Турция. Над 7000 души са блокирани само на остров Лесбос, съобщиха местните медии, позовавайки се на информация от полицията.

Гърция се задължи да приложи строги мерки за икономии в замяна на международна финансова помощ за избягване на банкрут на държавата. Едно от главните изисквания на кредиторите за последния кредитен пакет беше реформа на пенсионната система в Гърция. Правителството на Ципрас е подложено на натиск да приложи договорените мерки, включващи и орязвяне на новите пенсии с 15 процента.

Другата седмица кредиторите ще започнат първата си проверка за напредъка в реформите. Ако оценката им бъде добра, те ще отпуснат нов транш от кредитната програма, припомня БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?