Гърция продължава да настоява за германски компенсации

Гърция смята за открит въпроса за германските компенсации от края на Втората световна война. Това заяви говорителят на гръцкото външно министерство Григорис Делавекурас на журналистически въпрос по повод декларация на германското външно министерство, в която се казва, че такъв въпрос за Берлин не стои, съобщават гръцките медии във вторник.

Позицията на Гърция по този въпрос е твърда и е валидна с пълна сила, каза неотдавна гръцкият външен министър Ставрас Димас. Той поясни, че проблемът с германските компенсации и принудителният заем, даден от Гърция на нацистка Германия по време на Втората световна война продължава да е неуреден и че гръцката страна си запазва правото да търси решение.

За да няма никакво съмнение, повтарям, че Гърция никога не се е отказвала от претенциите си и няма да го направи, допълни ръководителят на гръцката дипломация.

Смята се, че по този принудителен заем Германия дължи на Гърция между 70 и 95 млрд. евро. Заемът не попада в репарациите за щетите, причинени от Германия на страните, окупирани по време на Втората световна война. След като преди две години Гърция подписа споразумението с европейската тройка кредитори, Германия постави условие тя да няма право да претендира за други германски задължения към нея.

Споделяне

Още от Балкани

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?