Гърция протестира срещу войнишкия лъв пред НДК

Причината е изобразената пред статуята карта, неправилно схващана като Санстефанска България

Гърция протестира срещу войнишкия лъв пред НДК

Гърция е изразила недоволство срещу връщането на статуята на лъва от Войнишкия мемориал, който предстои да бъде изцяло възстановен пред НДК. Това стана ясно от думите на вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева, която е на официално посещение в Рим.

Тя коментира в петък информация от анонимен източник, публикувана първо в сайта "Гласове", според която властите в южната ни съседка са изразили недоволство конкретно срещу картата, изобразена на щита под лявата лапа на лъва.

"Вчера наш директор се е виждал с посланика, днес моят зам.-министър ще се види отново. Официална писмена позиция няма. Гърция е наш стратегически партньор и дълбоко се съмнявам, че такова нещо може да повлияе на чудесните отношения. Този паметник стои пред военноисторическия музей от много години. В никакъв случай той не представлява претенции на България за териториални граници", заяви по този повод Захариева пред български журналисти.

Според анонимната информация протестът е бил изразен пред български дипломат в Атина, тъй като съседите ни възприемат връщането на лъва като провокация и лош сигнал в навечерието на българското председателство на Съвета на Европа. Гръцката страна обърнала внимание и на речта на българския военен министър Красимир Каракачанов при откриването на паметника, в която той посочи, че ако човек се вгледа в картата върху щита, "ще стане ясно на всички – дори и такива, които по време на празници се срамят да излагат политическите си убеждения, за какво се бори българската армия и за какво воюваха и загиваха войниците.

"Не мисля, че фактите от историята би следвало да са повод за измисляне на несъществуващи конфликти", коментира военният министър пред медиите в парламента в петък.

Подчертавайки, че става въпрос за "исторически факти", Каракачанов добави, че би могъл да даде примери за паметници в Гърция, "на които директно има обидни наименования за нас, българите, но не го правя в името на добрия тон". В тази връзка той все пак посочи, че в много населени места в Гърция има улици, кръстени "Василий Българоубиец".

Според Каракачанов скулптурата на лъва от Войнишкия мемориал е много хубава и бе върната там, където ѝ е мястото. Министърът заяви още, че в този паметник няма скрит контекст, "напротив – връщане на историческа справедливост".

"Именно за този идеал – Санстефанска България, страната ни участваше в Сръбско-Българската война, Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война и даде над 200 000 жертви", каза Каракачанов, добавяйки, че това не означава, че трябва да изрежем част от нашата история, "защото някой някъде бил се почувствал ощетен".

Претенциите на Гърция се основават на схващането, че въпросната карта изобразява границите на страната ни, определени със Санстефанския мирен договор от 1878 г. Другата основна теза по въпроса е, че става въпрос за пределите на Българската екзархия.

Всъщност на картата пред лъва от Войнишкия мемориал са включени земите, в които са загинали български войници по време на войните за българско национално обединение между 1912 и 1918 г. (Балканската война, Междусъюзническата война и Първата световна война - бел.ред.). Това поясниха от Националния военно-исторически музей в отговор на запитване от Mediapool. Именно там се съхраняваше статуята на лъва от разрушения Войнишки мемориал след окончателното му премахване от комунистическата власт през 1979 г.

Оригиналният паметник на Първи и Шести пехотни полокове на Първа Софийска дивизия, известна като Желязната дивизия, е открит през 1934 г. Статуята на лъва бе върната на 2 ноември на мястото, където е стояла в продължение на 45 години преди премахването на мемориала заради строежа на НДК. Тя е дело на скулптора Михаил Михайлов, а автор на паметника с възпоменателните плочи е арх. Александър Обретенов. Пиедесталът, върху който бе монтиран лъвът, е оформен по същия начин като оригинала от 1934 г.

Предстои в началото на 2018 г. Столичната община да обяви конкурс за пълното възстановяване на Войнишкия мемориал, открит тържествено на 28 октомври 1934 г. от Цар Борис Трети. Част от плочите са разрушени при бомбардировките през Втората световна война, а впоследствие комунистическият режим окончателно го премахва. Столичният общински съвет взе решение за възстановяването му през 2014 г., когато окончателно прие идеята за демонтиране на останалите фигури от социалистическия паметник "1300 години България".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?