Гърция пуска за продажба енергийни и ВиК-фирми

Гърция пуска за продажба енергийни и ВиК-фирми

Гърция се готви да пусне на търгове водоснабдителни и енергийни компании в следващите месеци, съобщава в. "Та неа" ,цитиран от БТА.

Разпродажбите се оценяват като тест за издръжливостта и оставането на власт на правителството, но и за възстановяване на доверието и привличане на чуждестранните инвеститори към страната, коментира изданието.

Ускорената приватизация е част от споразумението на Гърция с нейните кредиторите, а във връзка с нея гръцката агенция за приватизация ТАИПЕД за тази година работи по седем търга за разпродажба на дялове от държавни компании.

По-специално на 17 на сто от Националната електрическа компания (ДЕИ), 11 на сто от водоснабдителната компания (ЕВДАП), 23 на сто от солунската ВиК (ЕВАТ), 5 на сто от телекома ОТЕ, 65 на сто от газовата компания ДЕПА, 35 на сто от нефтената ЕЛПЕ и 30 на сто от международното летище Венизелос.

За газопреносния оператор ДЕСФА е набелязана процедура за приватизация на 66 на сто от компанията, а останалите 34 на сто ще бъдат запазени за гръцката държава.

Приватизирани ще бъдат още яхтени пристанища и лигнитни централи.

Приходите от приватизацията се очаква да възлязат на 2.3 млрд. евро през 2018 г.

По линия на договореностите с кредиторите Гърция наскоро продаде на търг на германо-гръцко-френско-китайски консорциум 67 процента от акциите на пристанище Солун срещу 1.1 млрд. евро.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?