Гърция работи по признаването на българските шофьорски книжки

Гърция работи по признаването на българските шофьорски книжки

През май министрите на транспорта на България и Гърция ще направят последни уточнения по въпроса с признаването на българските шофьорски книжки в южната ни съседка. Това стана ясно в петък след изявленията на премиерите на двете страни Сергей Станишев и Константинос Караманлис. Гръцкият премиер е на официално посещение в София.

Отлично разбираме, че регионалното сътрудничество е много важен инструмент, който се вписва в европейските принципи и политика, подчерта след разговора  Сергей Станишев.

Гръцкият министър-председател отбеляза, че сега може да се говори за качествено подобрение и задълбочаване на сътрудничеството между двете страни на три нива - двустранно, регионално и европейско. Отношенията на първото ниво са прекрасни, но има още какво да се направи в сферата на търговията, инвестициите и туризма, защото това ще бъде в полза на двата народа, заяви Караманлис.

По думите му на второто ниво е важно да има мир и стабилност на Балканите, защото това е фактор за икономически прогрес. Двамата сме съгласни, че този регион, наслоен с исторически травми, е възможно да стане европейски квартал, заяви Константинос Караманлис.

В отговор на въпрос за евентуалното подписване на спогодба за социално осигуряване между двете страни, която да гарантира правата на работещите в Гърция българи Караманлис отбеляза, че ще има такъв договор в съвсем близко бъдеще, но предстои да се уточнят някои точки по него. Той посочи също, че тези въпроси ще се регулират и с влизането на България в ЕС.

Сергей Станишев допълни, че в двете страни съществуват ред и законност и всички правила трябва да се спазват по отношение на всички граждани. Има готовност за работа и сключване на общо полицейско споразумение за сътрудничество между министерствата на вътрешните работи, което значително ще облекчи взаимодействието в тази област, отбеляза той. Съществува добра воля от страна на двете правителства да решават всички възникващи въпроси, допълни той.

Разбрали сме се да има директна връзка за предотвратяване на природни бесдствия и в близко бъдеще да има автоматична система и навременна намеса в случай на нужда, заяви министър-председателят Костантинос Караманлис.

В рамките на официалната визита гръцкият министър-председател беше приет от президента Георги Първанов и разговаря с председателя на Народното събрание Георги Пирински.

Централно място в разговора с Пирински е отделено на развитието на отношенията между двете страни, регионалното сътрудничество на Балканите и партньорството на европейско равнище, като е изразено мнението, че парламентарните институции са основна движеща сила на тези процеси.

На срещата Георги Пирински е изразил задоволство, че посещението на гръцкия премиер насърчава осъществяването на редица съвместни проекти между България и Гърция. Убедителен пример за това е подписаната по време на визитата Декларация за приятелство, добросъседство и сътрудничество.

Споделяне

Още от Балкани