Гърция разреши строежа на газовата връзка с България на своя територия

Гърция разреши строежа на газовата връзка с България на своя територия

Българо-гръцката газова връзка получи разрешение за строеж и на гръцка територия, съобщиха от смесената компания "Ай Си Джи Би", реализираща проекта.

Инсталационно разрешение, издадено от гръцкия министър на енергетиката и околната среда Йоргос Статакис, ще бъде публикувано в гръцкия Държавен вестник в следващите няколко дни, след което ще се счита за влязло в сила.

За строежа на дългото 183 км трасе от Стара Загора пред Хасково до Комотини през българска територия бе издадено разрешително от регионалното министерство още през 2017 г.

Сегашното разрешение от гръцка страна, както и придобиването на основните имоти в района на гр. Комотини, представляват предпоставка за успешното начало на строителството на интерконектора Гърция-България на територията на южната ни съседка.

Последната стъпка, свързана с получаване на разрешителни преди започване на строителните работи, е придобиване на лиценз за независим оператор на газопреносна мрежа, който се очаква да бъде издаден от гръцкия енергиен регулатор РАЕ във втората половина на 2019 г.

Това означава, че чак след това ще може да започне реалният строеж, за който все още няма избран доставчик на тръбите и проектант и строител на трасето. В първата общестенвна поръчка са поканени да подадат оферти българска, турска и гръцка компания, а за строител - пет консорциума, в два от които участват три български компании със западни партньори, а другите са чужди. 

Преди дни българският енергиен министър Теменужка Петкова каза, че през май 2019 г. ще бъде направена първата копка на тръбата, а плановете за въвеждане в експлоатация остават за до края на 2020 г.

Очевидно обаче това няма да се случи в посочения срок или ако стане, ще е проформа.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?