Гърция разширява приватизационните си планове с енергийни и ВиК-активи

Компанията ДЕПА също се обявява за продажба

Гръцкият фонд, управляващ държавните активи - ТАИПЕД, обяви, че ще пристъпи към финализиране на 19, а не на девет приватизационни сделки, както първоначално бе планирано. Това в момента е е в процес на договаряне от правителството в Атина с международните кредитори на страната, съобщава в. "Имерисия", цитиран от БТА във вторник.

Конкретните приватизации се определят като ключови. Те са сред условията, поставени от кредиторите за изготвяне на очаквания от тях отчет за извършените от Гърция реформи. Отчетът е необходим, за да отключи следващия транш от договорените заеми в рамките на третия спасителен пакет за страната на стойност 86 млрд. евро.

Освен приватизационните сделки, които по различни причини бяха стопирани, като тези за старото летище "Елиникон" край Атина, за компанията оператор на Солунското пристанище и други, правителството смята да потърси и купувачи за електрическата компания ДЕИ, за нефтената "Хеленик петролеум" (ЕЛПЕ), за газовата ДЕПА, а също за двете ВиК-та в Атина и Солун (ЕВДАП и ЕВАТ).

До септември пък властите в Атина трябва да задвижат приемането на законодателство за преструктуриране на службата за гражданска авиация с цел да се даде тласък на сключената сделка за 14-те регионални гръцки летища, които бяха взети на концесия от германската компания "Фрапорт".

Също до септември правителството си е поставило за цел да придвижи и законодателната рамка за приватизацията на пристанищния регулаторен орган (РАЛ).

Приватизационният списък включва още и много други държавни активи.

Атина предвижда за периода 2016-2018 г. да събере 5.8 млрд. евро с тези сделки. За тази година са заложени приходи от приватизация за 2,5 млрд. евро, за 2017 г. сумата възлиза на 2.2 млрд. евро и за 2018 г. - 1.1 млрд. евро.

Приватизацията в Гърция е ключово условие в международните спасителни планове за Гърция от 2010 г. насам, припомня изданието.

Миналата година Гърция подписа споразумение с международните кредитори в рамките на третия спасителен пакет финансова помощ, което предвижда приходите от приватизация да възлязат на 50 млрд. евро, които да бъдат включени в нов приватизационен фонд.

Съгласно тази договореност половината от тези средства се предвижда да бъдат използвани за икономическото развитие, а другата половина - за погасяване на държавния дълг.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?