Гърция с контрапредложения към кредиторите на преговорите в Брюксел

Финансовите пазари все по-скептични, че страната ще остане в Еврозоната

Сн. ЕПА/БГНЕС

Представители на гръцкия премиер Алексис Ципрас дойдоха с контрапредложения на преговорите с кредиторите в петък в Брюксел.

Гърцкото правителство обяви,  че е "готово" да внесе "контрапредложения" с оглед на споразумение за финансирането на страната. Двете страни са "по-близо от всякога до споразумение", смята кабинетът в Атина.

В същото време представителите на еврозоната обсъждат възможността за дефолт на Гърция, ако не се стигне до резлутат в преговорите между Атина и нейните кредитори за списъка с реформи и мерки.

В петък следобед гръцкият премиер Ципрас е разговарял по телефона с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за нивото на напредък в преговорите, е посочено в правителственото съобщение.

Решението за подновяване на преговорите между Атина и нейните кредитори идва ден след среща в Брюксел между Ципрас, Жан-Клод Юнкер, германсикят канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд. Двете страни постигнаха съгласие, че трябва да се работи още, за да се изгладят разногласията между тях за бюджетните икономии, които трябва да предприеме Гърция.

Атина отбелязва, че разликата между двете страни за първичния бюджетен излишък е само от 0.25%.Гръцкото правителство първоначално бе предложило излишък от 0.6% за 2015 г., докато кредиторите предлагаха 1%.

Според последните информации Атина е приела първичен бюджетен излишък от 0.75%.

Това, от което има нужда, е политическа воля за взаимно разбиране, се изтъква в съобщение на гръцкото правителство. В него се подчертава, че би било немислимо политическите лидери да доведат Европа до разделение заради една съвсем малка разлика, както и заради упорството на кредиторите да не желаят колективни трудови договори в Гърция, валидни в мнозинството от европейските държави. Колективните трудови договори бяха премахнати в Гърция в рамките на мерките за икономии, наложени на страната от началото на дълговата криза през 2010 г.

Междувременно индексите на европейските борси отбелязаха сериозен спад след информацията, че високопоставени представители на Европейския съюз за първи път официално са обсъждали евентуален фалит на Гърция. Стоковата борса в Атина затвори с почти 6% понижение, индексите в Германия и Франция също загубиха от стойността си. Дори Дау Джонс на борсата в САЩ отбеляза близо 1% спад, заради опасенията, че евентуален гръцки фалит ще се отрази негативно на инвеститорите в страната.

Гърция се опитва да се споразумее с кредиторите си, за да избегне дефолта в края на юни, когато трябва да изплати 1.5 млрд. евро на Международния валутен фонд (МВФ). Страната не разполага с тези пари и единственият шанс да ги набави е от кредиторите.

Според неофициални съобщения обаче, представители на страните от еврозоната в четвъртък са обсъждали открито възможността Гърция да фалира.

Също в четвъртък МВФ се оттегли от преговорите с гръцките представители, заради "големи различия". Председателят на Еврогрупата Йерун Дийселблум пък заяви, че споразумение за гръцкия дълг, без участието на МВФ е невъзможно.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?