Гърция с нови претенции към Македония

Гърция с нови претенции към Македония

Гърция издига нови претенции спрямо Македония, с които се опитва да забави нейната евроатлантическа интеграция. Това става ясно от думите на гръцкия външен министър Никос Кодзиас пред "Канал 5", съобщи БГНЕС.

Освен спора за името, който продължава повече от 20 години и е използван от Атина като аргумент да спира членството на Македония в НАТО и ЕС, сега гръцката дипломация предявява още четири претенции към северната си съседка.

"Става дума за 4 въпроса. Посредникът Матю Нимиц отговаря за решаването на два от тях. В течение на преговорите ще излязат още теми. Тези отворени въпроси са по-сложни, сред тях е например, въпросът за търговските наименования. Какво ще правим с тях?", попита Кодзиас.

Той даде като пример наименованието на виното, което се произвежда и в Гърция, и в Македония.

Кодзиас каза, че до 3-4 седмици Матю Нимиц ще се срещне с представителите на двете страни, с които ще обсъди спора за името.

"Вярвам, че през първите 6 месеца на 2018 г. този въпрос ще се реши. Ако не се реши, ще има големи проблеми. Ако се реши, ще са необходими 3-4 месеца за бюрократични процедури", каза гръцкият външен министър.

Според Кодзиас новото македонско правителство, за разлика от предходното е повече настроено към постигането на компромис.

Споделяне

Още от Балкани