Гърция: Само ваксинирани в таверните и кафенетата

Всички медици задължително ще бъдат ваксинирани

Сн. БГНЕС

Нови противоепидемични мерки влизат в сила в Гърция от 13 септември.

Въвежда се забрана за посещение на таверни, барове, кафета, центрове за забавления за всички неваксинирани.

В тях ще могат да влизат само ваксинирани и преболедували със сертификат от 30 до 180 дни.

За пътуващи с всякакъв вид обществен транспорт вътре в Гърция с автобус, влак, самолет или кораб е нужен бърз тест от лаборатория до 48 ч. преди пътуването, включително за деца от 12 до 17 г.

За деца от 5 г. до 12 г. е задължителен селфтест от аптека с декларация. За невярно съдържание – глоба и наказателна отговорност.

Въвежда се и задължително носене на маски на открито при струпване на хора на площади, спирки, централни и търговски улици.

Условията за влизане на чужденци остават непроменени.

Не се променят изискванията за влизане в страната, както и за пътуване във вътрешността на страната със самолет или ферибот. При пътуване до островите е достатъчно да се представи отрицателен резултат от бърз тест или сертификат за ваксиниране. Възможно е да се пътува и с документ за прекарано заболяване през последните 6 месеца. Изключение от изискванията са децата до 12 години.

От 1-ви септември задължително става ваксинирането на всички медици в държавни болници, частни клиники и домове за възрастни хора.

Неваксинираните няма да се допускат на работа до края на пандемията.

Лекарите на частна практика, както и фармацевтите също задължително трябва да са имунизирани.

От 13-ти септември държавните служители, както и работещите в частни компании, които не са ваксинирани, трябва да представят всяка седмица отрицателен резултат от бърз тест.

От учениците се изисква два пъти седмично отрицателен резултат от тест, който за тях е безплатен. Същото задължение е в сила и за студентите, но те ще трябва да заплащат тестовете.

Неваксинираните университетски преподаватели и учители трябва да представят всяка седмица негативен резултат от тест за Covid.

Държавните болници ще тестват за коронавирус само ваксинирани със симптоми.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус