Гърция: Със или без нефтопровода - ще си сътрудничим

Гърция: Със или без нефтопровода - ще си сътрудничим

Позицията ни за тръбопровода “Бургас-Александруполис“ не е се променила, не от инат или от незачитане на ангажиментите ни, а защото природата ни е най-важна от всичко. Това заяви премиерът Бойко Борисов след края на първото съвместно заседание на правителствата на България и Гърция, състояло се във вторник в София.

Той оприличи срещата със съвместните заседания на правителствата на Франция и Германия и каза, че министрите на България и Гърция могат да имат също такива заседания.

Нашият интерес в “Бургас-Александруполис“ остава, но разбираме загрижеността на българската страна и ще изчакаме резултатите от международната екологична оценка на тръбата и, разбира се, решенията на България след публикуването ѝ, заяви от своя страна гръцкият премиер Георгиус Папандреу.

Нашите отношения не трябва да се характеризират с "Бургас-Александруполис", каза Папандреу. По думите му независимо дали този проект ще се реализира или не – има много други области на сътрудничество, върху които двете държави имат да работят – туризъм, образование, земеделие и т.н.

"Спомнете си и помислете колко много възможности имаме за развитие между нас – имаме общи корени в културата, имаме общи теми и интереси в туризма. Това е толкова важно – че гърците могат да посещават вашите прекрасни планини, а вие – нашето крайбрежие, да се възползвате от нашите земеделски продукти, да посещавате нашите университети. Така че ние ще имаме едно сътрудничество във всички области със или без тръбопровода. Можем да правим общи инвестиции, както и да привличаме такива, защото един инвеститор ще ни види като едно общо пространство. Нека видим всички тези перспективи, които са много важни", каза Папандреу.

Гръцкият премиер заяви още, че е от стратегическо значение за ролята на двете страни на европейската енергийна карта реализирането на два други големи енергийни проекти – газопровода "Южен поток” и новата междусистемна връзка на българската газопреносна мрежа с газопровода Турция-Гърция-Италия.

Борисов каза, че е информирал гръцкия си колега, че "сме придвижили всичко необходимо по "Южен поток" и "Набуко" и газовата връзка с Гърция". Има детайли, които е в интерес и на двете страни да се изяснят, каза още Борисов.

Експертни комисии ще доизкусуряват нещата

"Остават нерешени проблеми, но, надявам се, никой не си е мислил, че с едно заседание всичко ще се реши", допълни българският премиер. "По тези теми, по които има разминаване или има какво да се изкусурява, сме се договорили да се направят веднага комисии с експерти, да кажат най-прагматично какви са ползите за двете страни", каза още Борисов.

След поредния журналистически въпрос за Бургас-Александруполис, подплатен с цитати от руските медии, Борисов заяви: "А знаете ли "Ройтерс" какво твърди днес и "Стандарт енд Пуърс"? Аз искам да коментирам "Ройтерс". Аз имам текста и той е много хубав. Защото руските агенции не ги следя, но "Ройтерс", "Стандарт енд Пуърс" и "Блумбърг" ги следя всеки ден и те казват, че България не вдига данъците, запази данъците на най-ниските нива в ЕС, за да стимулира растежа на икономиката – така вижда нещата "Блумбърг". Ето какво пише "Ройтерс" – пада рисковата премия пред страната ни, като рискът ни се оценява далеч под този на Унгария, Латвия и Румъния".

"Няколко пъти казвам, че чакам международна екологична оценка за Бургас-Александруполис, но тя струва пари. За да се възложи, да се пусне конкурс, да се направи оценка – трябва трите страни да дадат пари и ние сме вдигнали капитала на дружеството. От петък от "Панорама" до "Нова телевизия" само това приказвам", каза Борисов.

По думите на българския премиер не се е обърнало достатъчно внимание на резултатите от стрес тестовете, проведени от Европейската комисия, за устойчивостта на европейските банки. "Българските и гръцките банки получиха високи оценки – стабилни. Оценката е отговор на провокационни съобщения, че срив в Гърция ще повлече и българската банкова система", каза Борисов.

Гръцкият премиер заяви, че ще окаже пълна подкрепа на България за приемането ѝ в шенгенското пространство през 2011 г.

Двамата премиери съобщиха още, че ще отпразнуват 130-годишнината от дипломатическите отношения между двете страни с откриването на нов граничен пункт в местността Маказа на 9 септември т.г.

Българският премиер Бойко Борисов заяви, че е предложил на гръцкия си колега миноритарен дял в проекта за атомна централа "Белене".

Папандреу обаче не отговори как е реагирал на предложението.

Гърция е твърд противник на ядрената енергетика.

Вестник “Вима” коментира, че българите не били подготвени за заседанието и са насрочили за тази сутрин извънредно заседание на собствения си министерски съвет, за да решат какво точно ще обсъждат с гръцката страна. Изданието оценява като сюрреалистично правителството на една страна под международен надзор да предлага съвети на кабинети на съседни държави.

Редица междуправителствени споразумения

След края на съвместното заседание министрите от двете държави подписаха 12 междуправителствени споразумения в различни области. Бе учреден и висш съвет за сътрудничество между България и Гърция по модела на този между Гърция и Турция. Българското и гръцкото правителства изразиха своята воля подобни заседания да станат практика всяка година.

Присъстващите на форума над 15 представители на гръцки медии отдадоха голямо значение на срещата и коментираха, че целта на гръцкото правителство е въпреки тежката икономическа ситуация, в която се намира страната, да поеме инициативата в много области в региона. Очакванията са да се засилят икономическите връзки между двете страни и да се защи5тят общите интереси.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?