Гърция създава нов авиопревозвач

Гръцкият министър на транспорта и съобщенията Христос Верелис тази сутрин внесе в парламента законовите изменения във връзка със създаването на нов авиопревозвач, предаде агенция МПА.

Законовите изменения предвиждат да бъде създаден нова авиокомпания, наречен Нова Олимпик Еъруейз, на мястото на потъналия в дългове национален авиопревозвач Олимпик. Новата компания ще поеме вътрешните и международните полети на Олимпик.

Останалите части на старата компания като техническата база, багажните служби и наземното обслужване, ще бъдат организирани в самостоятелни държавни фирми, но с крайната цел да бъдат приватизирани.

Първоначалният капитал на новата компания ще възлиза на 70 милиона евро, които ще бъдат отпуснати първоначално от Националната банка на Гърция, Търговска банка и Алфа банк. Предвижда се също да бъде открита специална сметка към държавната хазна за новия авиопревозвач, като авоарите по сметката ще бъдат внесени в Националната банка на Гърция.

Съгласно решение на министъра на финансите Никос Христодулакис сметката ще бъде кредитирана с приходите от продажбата на фирмите от консорциума Олимпик Еъруейз в рамките на процедурата по раздържавяването.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес