Гърция се чуди как ще се справя с дълга след Олимпиадата

Гърция е изправена пред сериозни проблеми с бюджетния дефицит, след като вече прави рекапитулация на стойността на Олимпийските игри, чийто домакин беше през август.

Очакваните разходи за игрите са 8 милиарда евро, което означава, че за тази година дефицитът ще достигне 5.3%, каза министър - председателят Костас Караманлис, цитиран от ББС.

Според него предишното правителство трябва да бъде обвинено за това, че е скрило какви ще са икономически трудности за страната.

Голяма част от разходите за Олимпиадата, както и социални и други плащания не са били вписани в бюджета", каза той.

"Реалният дефицит не е бил отбелязан... Публичният дълг надхвърля най-песимистичните оценки", добави Караманлис.

Олимпиадата в Атина е най-скъпата от всички, провеждани през последните 100 години.

Тя бе най-скъпата и от гледна точка на разходите за сигурност, поради мерките, взети за предотвратяване на евентуални терористични атентати. Разходите за сигурност на игрите Сидни през 2000 г. бяха пет пъти по-малки от тези в Атина, които обаче бяха първите летни Олимпийски игри след терористичните атаки срещу САЩ на 11 септември 2001 г.

По-голямата част от спортните съоръжения и инфраструктурата в Атина бяха завършени буквално в последния момент, което излезе по-скъпо от предвиденото.

Очакваният бюджетен дефицит от 5, 3% ще надвиши почти два пъти позволения от ЕС лимит от 3 %.

Общият кумулативен дълг, каза Караманлис, достига 112% от брутния вътрешен продукт - или 184 милиарда евро, което означава по 50 000 евро за всяко гръцко домакинство.

Преди изборите през март т.г. предишното социалистическо правителство предвиждаше дефицит от 1.2%, както и общ дълг под 100% от БВП.

Това не е нищо друго, освен съзнателна заблуда, каза Караманлис.

"Социалната политика е осъществявана чрез заеми в кеш, военните разходи не са отразени в бюджета, дълговете са правени тайно", посочи министър-председателят в реч, която традиционно представя икономическата политика на кабинета за следващата година.

Караманлис обаче каза, че има надежда. Той изтъкна, че правителството планира приватизация, нови инвестиции и насърчаващо конкуренцията законодателство, които ще спестят шокови мерки.

Премиерът обеща решенията да бъдат вземани чрез консултации и диалог, а не изненадващо.

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: