За първи път от 60 г. насам

Гърция се кани да съкращава чиновници, синдикатите отговориха с обща стачка

"Файненшъл таймс": Гръцката държава скъсва с рушветите

Гърция се кани да съкращава чиновници, синдикатите отговориха с обща стачка

Синдикатите, противопоставящи се на планираните съкращения в държавната администрация и частния сектор организираха във вторник четвъртата обща стачка в Гърция за тази година. Двадесет и четиричасовата стачка е свикана по инициатива на Общата конфедерация на труда (ГССЕ) и Федерацията на държавните служители (АДЕДИ).

Няколко десетки хиляди демонстранти се включиха в мирен поход до гръцкия парламент. Ройтерс посочва, че над 30 хиляди демонстранти се събраха пред гръцкия парламент, удряйки по барабани и свирейки на свирки. Протестиращите скандираха "Без повече жертвоприношения" и носеха плакати с лозунги "Изгорете тройката".

Заради стачката общините в цяла Гърция са затворени. Проблеми има в обществения транспорт - стачкуват шофьорите на автобуси и тролейбуси. Не се движат влаковете. Нарушен е и графикът на вътрешните полети на самолетите. Не работят голяма част от служителите в държавните болници. Стачкуват и служителите от службата по чистотата, банкови служители, журналисти.

Правителството използва спасителния план като оправдание да ни лиши от правата на работещи, които ни бяха останали, каза строителният работник Костас Лаврецос, цитиран от АП.

Правителството на премиера консерватор Андонис Самарас обеща да съкрати 15 000 работещи в държавния сектор до края на 2014 г. и да прехвърли други 12 500 на нови длъжности тази година, като повечето от тях ще бъдат отстранени за срок от осем месеца с намалени възнаграждения.

Гръцкият парламент започна днес да обсъжда новия пакет от закони, който в сряда трябва да гласува. Мерките предвиждат ревизия на държавния сектор, нов данъчен кодекс и други промени в замяна за продължаване на международното финансиране за Гърция.

Международните кредитори на Гърция искат съкращения на работни места в бюджетния сектор преди да бъде отпуснат одобреният миналата седмица от Еврогрупата пореден транш от 6,8 милиарда евро от спасителната финансова помощ за страната на обща стойност 240 млрд. евро.

Работещите в бюджетния сектор в Гърция бяха засегнати от неколкократни намаления на заплатите и орязване на различни бонуси, но бяха пощадени от уволнения до тази година.

Общата стачка е малко вероятно да успее да постигне целта си да принуди правителството да се откаже от новия пакет с мерки или да бъдат убедени достатъчно депутати да гласуват срещу него, каза анализаторът Мартин Кьоринг, цитиран от АП. Стачката обаче отново показва голямото противопоставяне на гърците срещу планираните мерки, добави той.

Очаква се стачки да бъдат организирани и в четвъртък, когато в Гърция пристига германският финансов министър Волфганг Шойбле.

Очаква се гласуването в парламента да бъде първият голям политически тест за премиера консерватор Андонис Самарас, след като малката партия Демократична левица ДИМАР напусна коалиционното правителство миналия месец, намалявайки мнозинството му в парламента. Двете партии от управляващата коалиция - Нова демокрация и ПАСОК, разполагат със 153 от общо 300 депутати.

"Файненшъл таймс": Гръцката държава скъсва с рушветите

За предстоящите уволнения в Гърция на преподаватели, общински полицаи и училищни охранители пише британският в. "Файненшъл таймс" в обширна статия, като изтъква, че за първи от 60 години насам ще има съкращения в раздутия държавен сектор на южната съседка. Наред с това изданието дава и уроци по гръцки, като започва с думата..."рушвет".

Под заглавие "Гръцката държава скъсва с миналото" британският вестник отбелязва, че правителствената коалиция в Гърция трябва тази седмица да пристъпи към реформи, тъй като в противен случай на риск е изложен одобреният от международните кредитори транш от 6,8 млрд. евро за страната.

Според публикацията съпротивата срещу реформите, които ще ударят клиентелистката държава остава силна. Новите мерки разгневиха и депутати от двете партии, коалиционни партньори - Нова демокрация и ПАСОК. Много от тези депутати са зависими от "рушветите", давани им за политически услуги, за да си осигурят преизбирането.

Макар че тазгодишните уволнения са по-малко от 1 на сто от всички държавни служители, те са знак, че дългогодишното табу на съкращенията в държавния сектор е разбито. Инициатор на това е Кириакос Мицотакис, новият министър на административната реформа, който според вестника е "син на бивш премиер /Константинос Мицотакис/, известен с хилядите си назначения срещу рушвети по време на политическата си кариера".

Мицатокис-син казва, че "иска да скъса с миналото". Кризата ознаменува края на старата система и създаде шанс тя да заработи на нови основи и при различни критерии, казал Кириакос Мицотакис.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани