Гърция се надява новият кабинет в София да възобнови "Бургас-Александруполис"

Часове след като бе одобрено новото правителство на България гръцкият заместник-министър на външните работи Димитрис Куркулас заяви, че страната му е готова да продължи работата по проекта за строеж на петролопровода "Бургас-Александруполис", ако София промени позицията си.

 

Предишното българско правителство изрази съмнения в целесъобразността на проекта и загуби интерес към него, казва пред руската агенция ИТАР-ТАСС Куркулас, който е на посещение в Москва.

 

Без България за проекта няма никаква перспектива. Гърция обаче, както и преди, е заинтересована от проекта и е готова да възобнови работата си по него, в случай че България промени позицията си, подчерта гръцкият заместник-министър на външните работи.

 

Споразумението за изграждането на петролопровода "Бургас-Александруполис" бе подписано между Русия, Гърция и България на 15 март 2007 година. През декември 2011 г. правителството на България обяви решението си да се оттегли от проекта, тъй като не го смята за икономически изгоден и няма пари за финансиране на своето 24.5 на сто участие. Доводът на тогавашния финансов министър Симеон Дянков бе, че в този си вид проектът обслужва единствено интересите на Русия, която осигурява обход на претоварените черноморски проливи за своята суровина. Интересът на Атина е свързан с по-нататъшния корабен превоз на нефта.

 

През март тази година българският парламент реши да денонсира междуправителственото споразумение за изграждане на петролопровода.

 

Куркулас казва още, че Гърция обещава търгът за приватизацията на гръцката газова компания ДЕПА и газовия регулатор ДЕСФА, в който ще участват руските компании “Газпром“ и “Негуснефт“, да бъде "прозрачен". Той добави, че освен търга за газовите активи ще има и процедури за летища и пристанища. В тях също могат да участват руски инвеститори. Сега, когато премина опасността Гърция да излезе от еврозоната, предпоставките за подобни приватизационни процеси са особено благоприятни, посочи Куркулас.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?