Гърция се нуждае от план Маршал, а не от нови заеми

Гърция се нуждае от план Маршал, а не от нови заеми, заявява американският професор от университета в Бъркли Бари Ейхънгрийн в интервю за гръцкия в. "Катимерини".

Професорът смята, че Гърция има нужда от помощ, а не от повече заеми. Ако Тройката кредитори каже "не" на следващия транш от заемите за Гърция през септември, Гърция тогава автоматично ще бъде доведена до излизане от еврозоната, изтъква американският учен.

Бари Ейхънгрийн смята, че сегашната политика на рестрикции няма да извади Гърция от кризата. Всеки път, когато от страната бе поискано да увеличи данъците и да съкрати разходите, рецесията се задълбочаваше, не е постигнато никакво подобрение на бюджета, а в същото време последиците за населението бяха повече от тъжни.

Мисля, че проектът на меморандума за икономиите трябва да бъде променен. Гърция има основание, когато иска повече време, но не съм сигурен, че Тройката ще ѝ го даде, казва още американският професор.

Той е убеден, че еврозоната ще оцелее под някаква форма, тъй като разпадането ѝ е изключително скъпо и би довело до голема дестабилизация. Решението за Гърция е по-малко рестрикции сега и повече занапред. От своя страна гръцкото правителство трябва да извърши големите реформи, да ускори приватизацията и да се пребори с неплащането на данъци, посочва Бари Ейхънгрийн.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани