Гърция се оплаква, че е изнудвана от "тройката"

Германският канцлер Ангела Меркел и премиерът на Гърция Андонис Самарас

Кошмарни ще бъдат за Гърция следващите месеци до юни 2014 г., когато ще се реши всичко с международните кредитори. Това заявява пред в. "Вима" финансовият министър Янис Стурнарас по повод твърдения, че представителите на т. нар. тройка (ЕС, ЕЦБ и МВФ), които се очаква да се завърнат в Атина за продължаване на преговорите във връзка с отпускането на следващия транш от един милиард евро, оказвали натиск върху правителството за допълнителни мерки за икономии и за сключване на ново кредитно споразумение от 10 млрд. евро.

Това става година и половина след парламентарните избори в Гърция през 2012 г. и след глътката въздух, която страната пое заради осигурен от правителството първичен излишък в бюджета.

"Тройката" настоява за продължаване на уволненията в държавния сектор и за ново орязване на доходите. "Вима" помества списък от 35 точки с искания на кредиторите, поставени на гръцките министри.

Нов заем ще вземем само, ако в пакета няма нови бюджетни мерки, изтъква финансовият министър пред в. "Катимерини". Няма никаква логика "тройката" да иска допълнителни мерки, посочва още Стурнарас, като апелира кредиторите да подходят към Гърция по същия начин, както към други страни с такива програми за фискална адаптация.

Повече нови мерки за икономии аз няма да внасям в парламента, заявява от своя страна премиерът Андонис Самарас пред в. "Риъл нюз". Той уверява, че ще се опита да убеди "тройката" с аргументи, за да оттеглят исканията си за нов пакет.

Международните кредитори смятат, че Гърция няма да може да се справи с очертаващата се финансова дупка догодина и че страната ще трябва да прибегне до нов заем. Атина пък е убедена, че с осигурения за първи път бюджетен излишък ще може да компенсира финансовите нужди на страната.

В. "Етнос" представя възникналия разнобой като война между Атина и тройката. Кредиторите ни рекетират, за да подпишем нов меморандум с мерки за  икономии. Натискът е по указания на Берлин. Партньорите ни правят всичко възможно, за да изкарат извън релси икономическата програма на правителството и да поставят Гърция пред свършен факт.

Промяната в позицията на "тройката" и проявяваната от нея непримиримост по жизненоважни въпроси за Гърция е знак за стремежа ѝ да принуди правителството да подпише нов "мостов" заем за 10 млрд. евро, В тази посока работят също еврозонта и европейската централна банка, за да продължат да контролират изцяло икономическата програма поне до 2016 г., коментира изданието.

Не изнудваме и няма да бъдем изнудвани, казва от своя страна премиерът Самарас по повод на предстоящите преговори с "тройката", като се заканва да постави пред германския канцлер Ангела Меркел въпроса за гръцкия дълг и финансовата дупка на страната.

Напрежението от последните дни между кабинета Самарас и "тройката" се пренесе и сред депутатите на партията Нова демокрация, които определят като абсурдни исканията на кредиторите. Мнозина от тях дори казали на министрите, че повече не издържали и че търпението им се е изчерпало, за да подкрепят такива трудни политически решения.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?