Гърция се споразумя с ЕС и МВФ за безпрецедентно голяма помощ

Гърция се споразумя с ЕС и МВФ за безпрецедентно голяма помощ

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу информира в неделя на извънредно заседание на правителството за постигнатото късно вечерта в събота стабилизационно споразумение с Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ) за нови строги мерки за съкращаване на бюджетния дефицит, предадоха световните информационни агенции.

Пред членовете на правителството в изявление, предавано пряко по гръцките телевизионни канали и радиостанции, Папандреу заяви, че сключеното споразумение ще позволи на страната да избегне фалита.
За предоставянето на безпрецедентните в световен мащаб средства кредиторите поискали "много строги мерки, които ще бъдат осъществени", съобщи още премиерът. Той заяви, че гърците ще трябва да да направят "големи жертви", за да избегнат катастрофата.

"Аз направих и ще направя всичко възможно, за да не оставя страната да фалира", декларира Папандреу.

"Ние убедихме нашите партньори, че проблемът на Гърция не е само наш. Той засяга функционирането на пазара и стабилността на еврото", подчерта той, като припомни опасенията на анализатори за авентуален крах на еврозоната, ако проблемите на Гърция не бъдат овладени.

Папандреу съобщи, че ограничителните мерки ще засегнат заплатите в държавния сектор и пенсиите, но не и частния сектор. Предвижда се също и още по-голямо увеличение на данъците и акцизите и орязване на разходите за отбрана и здравеопазване.

В замяна на рязкото намаляване на държавните разходи и увеличаването на приходите ЕС и МВФ обещаха да предоставят на Гърция до 120 милиарда евро за периода от 2010 до 2012 г. Това ще позволи да се реши проблемът с рефинансирането на външния дълг на Гърция, достигащ 300 млрд. евро.

По-късно в неделя се очаква гръцкият министър на финансите Георгиос Папаконстантину да отпътува за Брюксел, за да участва в извънредно съвещание на еврогрупата, която трябва да одобри гръцката програма за оздравяване на икономиката и да обяви точните суми на кредитите, които ще получи Гърция в продължение на три години.

Според плана страните от еврозоната ще отпуснат на Гърция кредити с 5% лихва, което е далеч под пазарните стойности в момента.

Президентите и премиерите на страните от еврозоната ще се съберат на 7 и 8 май в Брюксел, за да одобрят официално предоставянето на финансова помощ на Гърция.

Правителството ще предложи на парламента приемането на специални закони във връзка с договорените условия с ЕС и МВФ. Очаква се парламентът да одобри новите мерки до петък.

Какво съдържа планът за икономии? 

Планът за икономии, приет от Гърция и одобрен от МВФ и ЕС, предвижда допълнително съкращаване на разходите с 30 млрд. евро за три години, за да бъде сведен дефицитът под европейския праг от 3% от БВП до 2014 г., съобщи на специална пресконференция по-късно министърът на финансите Георгиос Папаконстантину. За 2009 г. бюджетният дефицит на Гърция бе близо 14%.

Икономиите ще достигнат 30 млрд.евро за три години освен 48-те милиарда, вече обявени за 2010 г., каза министърът. Сред главните набелязани мерки са премахването на 13-а и 14-а заплата за работещите в публичния сектор и 13-а и 14-а пенсия за пенсионерите, компенсирани с добавки за най-ниските доходи. Предвижда се и ново покачване с един до два пункта на ДДС, който сега е 21%, обясни още  Папаконстантину. 

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?