Гърция се споразумя с кредиторите си

За първи път се очертава "светлина в тунела" - мерки за облекчаване на гръцкия дълг

Гръцкият финансов министър Евклидис Цакалотос

Гърция и нейните международни кредитори постигнаха рано във вторник споразумение по пакет от реформи, предвидени в спасителната програма на страната, предаде агенция Ройтерс, като се позова на гръцкия финансов министър Евклидис Цакалотос. По думите му тази договореност отваря пътя за отпускане на следващия транш от спасителните заеми.

Споразумението предвижда реформи на пазара на труда и в сферата на енергетиката, както и намаляване на пенсии и увеличаване на данъци. То е важно събитие в преговорите на Атина с кредиторите, които започнаха през октомври и се очакваше да приключат в края на миналата година, отбелязва Ройтерс.

"Има бял дим", заяви Цакалотос пред журналисти. "Преговорите за техническо споразумение приключиха по всички въпроси...сега се открива пътят за разговори за облекчаване на дълга", каза гръцкият финансов министър.

Европейските институции потвърдиха, че Гърция и нейните кредитори са постигнали споразумение, като уточниха, че в близките седмици ще се водят разговори по въпроса за устойчивостта на гръцкия дълг. В съвместна декларация Европейската комисия (ЕК), Европейският стабилизационен механизъм (ЕСМ), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международният валутен фонд (МВФ) посочват, че споразумението между Гърция и нейните кредитори е предварително и че то ще послужи като база за финализиране на втория преглед на гръцката програма.

Институциите заявяват, че гръцките власти са потвърдили намерението си да приложат бързо пакета от политики и мерки, предвидени в споразумението. В близките седмици предварителното споразумение с Гърция ще бъде допълнено от по-нататъшни разговори, за да бъде гарантирано, че дългът на страната е устойчив, се казва още в декларацията на европейските институции.

"Бял дим" над хотел Хилтън в Атина

"Бял дим" от хотел Хилтън в Атина след маратонски преговори между правителството и международните кредитори, продължили близо 12 часа. Окончателното споразумение включва нови мерки за периода 2019-2020 г. А те по-специално предвиждат орязване на основните пенсии с до 18 на сто и на допълнителните пенсии до с 9 на сто, съобщава подробности в. "Нафтемборики".

В. "Та неа" добавя, че ножицата за основните пенсии с до 18 на сто ще влезе в сила от 1 януари 2019 г. и ще засегне 900 хиляди пенсионери, получаващи пенсии над 700 евро. От 1 януари 2020 г. пък пада таванът на необлагаемия минимум от 8636 евро, колкото е сега, на 5681 евро.

Двете страни са се споразумели да бъде запазен таванът на уволненията, предупреждава от своя страна в. "Катимерини".

В рамките на споразумението са заложени и мерки за продажба на 30 до 40 на сто от лигнитните енергийни мощности на Националната електрическа компания ДЕИ, както и на 17 на сто от нейните акции. Промени се задават и за начина, по който ще функционират пазарите.

Правителството се надява споразумението да проправи пътя за присъединяване на Гърция към програмата за количествени облекчения на европейската централна банка, посочва в. "Имерисия".

За първи път "светлина в тунела" - мерки за облекчаване на гръцкия дълг

За първи път от дълъг период на абсолютна несигурност се очертава светлина в дъното на тунела, тъй като по всичко личи, че това споразумение се очаква да бъде съпроводено и от мерки за облекчаване на гръцкия дълг, а това ще позволи на МВФ да оттегли възраженията си и да се включи в гръцката спасителна програма, коментира в. "Вима".

В. "Етнос" очаква новите мерки за икономии да бъдат вкарани в парламента за гласуване до 15 май, така че това да стане преди срещата на Еврогрупата на 22 май, на която финансовите министри от еврозоната да дадат зелена светлина за отпускането на следващия транш от заемите за Гърция.

На 22 май те /финансовите министри от еврозоната/ биха могли да приключат прегледа на гръцката програма и своевременно да се пристъпи към отпускане на следващия транш от заемите за Гърция, смята германският финансов министър Волфганг Шойбле.

В интервю за вестници от журналистическата група Функе Шойбле приветства напредъка на реформите в Гърция и оценява позитивно последните данни от икономическите показатели на страната. Той е убеден, че в следващите дни МВФ официално ще обяви решението си за участие в гръцката програма, посочва гръцкото издание Нюз.ин.

Седем години мерки за икономии в Гърция

Седем години изминаха, откакто на днешната дата 2 май 2010 г. правителството на премира Георгиос Папандреу прие първия пакет от мерки, поискани от кредиторите в рамките на първия меморандум, сключен с тях. Тези мерки трябваше да осигурят икономии в размер на 20 млрд. евро за 2010 г. и допълнително още 10 млрд. евро за следващите години. Така започна най-ужасното фискално приключение, което Гърция преживява в мирно време и което все още няма видим краен срок, припомня в. "Нафтемборики".

За изминалите седем години на Гърция бяха наложени мерки за икономии в размер на 70 млрд. евро, страната е загубила 66 млрд. евро от БВП, загубите на домакинства и фирми от депозити се изчисляват на 120 млрд. евро, а безработицата скочи до 27,5 на сто.

Целта на мерките бе овладяване на бюджетния дефицит и държавния дълг на Гърция. Това ставаше главно със съкращения на заплати и пенсии и до голяма степен дефицитът падна.

Не може обаче да се каже същото за публичния дълг на Гърция. В края на 2009 г. дългът бе 126,7 на сто от БВП, а в края на 2016 г. въпреки мерките дългът продължава да е неустойчив и възлиза на 179 на сто от БВП. В края на 2016 г. в стойностно изражение дългът се изчислява на 314,9 млрд. евро.

Но изискваните от Гърция бюджетни мерки не донесоха очаквания растеж. Първият меморандум от май 2010 г. предвиждаше икономиката на страната да започне да се връща към растеж от 2012 г. Въпреки регистрирания първичен излишък през 2016 г. Гърция продължава да е в криза и даже е длъжна да взима още превантивни мерки, пише вестникът.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа