Гърция се върна успешно на финансовите пазари след тригодишна пауза

Пласираните книжа за 3 млрд. евро са само началото, каза финансовият министър Цакалотос

Гърция се върна успешно на финансовите пазари след тригодишна пауза

След тригодишна пауза Гърция отново се завърна на международните финансови пазари, след като във вторник успешно емитира 5-годишни облигации, предаде "Гардиън“.

Атина е успяла да пласира свои книжа на стойност 3 млрд. евро при лихва 4.625%. Това е по-ниско от постигнатото ниво 4.95% през 2014 г., когато за последен път страната продаде 5-годишни облигации. Постижението е по-добро дори от очакванията на самите гръцки власти, които се надяваха лихвата да е не повече от 4.75%.

Според правителствени източници, цитирани от "Гардиън“, към емисията е имало сравнително добър интерес, макар и по-нисък от този през 2014 г. Подадени са около 200 заявки за общо около 6.5 млрд. евро, което е знак, че доверието се завръща, а също и че инвеститорите са жадни за по-рискови инвестиции заради продължаващата почти нулева доходност на световните пазари.

Според Ройтерс сделката е "първа стъпка към финансова независимост“ на страната, предвид факта, че през 2018 г. приключва третата международна спасителна програма.

Гръцкото правителство обяви емисията за "абсолютен успех“, а финансовият министър Евклидис Цакалотос, цитиран от Ройтерс, заяви, че успешната продажба е "само начало“ и е "знак за доверие в икономиката на страната“.

По думите му до август 2018 г. ще има и второ, а даже и трето подобно излизане на международните пазари. 

"Завръщането на Гърция на капиталовите пазари беше и е целта на продължаващата програма за пренастройване на икономиката на страната. Приветстваме факта, че Гърция има шанса да се върне към пазарите стъпка по стъпка“, коментира говорителят на германското министерство на финансите.

За мениджъри на гръцката емисия бяха наети шест банки – БНП-Париба (BNP Paribas), "Ситигруп Глобал Маркетс" (Citigroup Global Markets), "Дойче банк" (Deutsche Bank), "Голдмън Сакс" (Goldman Sachs), "Ейч Ес Би Си" (HSBC) и "Мерил Линч" (Merrill Lynch), посочва Ройтерс.

Преди ден "Гардиън“ коментира, че ако емисията е успешна, това ще изведе страната от спиралата на икономии и спасителни програми, финансирани от кредитори от Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ).

От 2010 г.  досега Атина договори три спасителни програми, а парите, отпускани срещу реформи, отиват основно за покриване на стари задължения.

Дълговете на Гърция надхвърлят 320 млрд. евро.

Сделката идва и месец, след като финансовите министри от еврозоната отпуснаха поредния нов заем за страната, като поискаха мерки за намаляване на огромното дългово бреме на страната.

"Ако емисията има успех, това ще окаже подкрепа на управляващата СИРИЗА, която настоява, че Гърция ще излезе от безкрайната серия от спасителни програми през лятото на 2018 г., тоест когато изтече крайния срок на сегашната схема в помощ на южната ни съседка“, твърди Investor.bg.

Операцията се подготвя от дълго време, но според анализатори, цитирани от Блумбърг, е избран "перфектният момент“. Според Луц Рьомайер от Landesbank Berlin Investment новината идва на фона на сключеното в средата на месеца споразумение с кредиторите по втория преглед на програмата и сигналите от МВФ, че фондът по-скоро ще остане в сегашната спасителна програма.

Благоприятна за Атина се оказа и промяната от "Стандард енд пуърс“ на перспективата пред кредитния рейтинг на страната от стабилна на положителна.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?