Гърция се заема с държавните предприятия и сивата икономика

Експерти от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд са поискали от Гърция да предприеме строги мерки за оздравяване на държавните предприятия и борба с укриването на данъци, съобщиха гръцките медии.

Групата експерти, които преди седмица започнаха нова инспекция на финансовото състояние и хода на реформите в Гърция, в понеделник предадоха своя доклад със заключения на финансовия министър Георгиос Папаконстантину.

В доклада трите институции настояват за приватизиране на Националната електрическа компания (ДЕИ) с продажба на 40 процента от акциите на действащите електростанции

и финансово оздравяване на държавните железници ОСЕ и на транспортния сектор като цяло.

Те предлагат също засилване на контрола върху разходите на местната администрация и държавните болници. Сред препоръчаните мерки е и либерализиране на т.нар. затворени

професии – сектори, в които нови лицензи не са издавани от десетилетия насам. Те включват професии като шофьори на товарни камиони и цистерни, таксиметрови шофьори, фармацевти, адвокати, нотариуси, архитекти, строителни инженери и др.

Именно плановете за либерализация на затворените професии предизвика продължилата близо седмица стачка на превозвачите, която създаде огромни проблеми заради недостиг на горива в бензиностанциите, припомня агенцията.

След преговорите с представителите на трите институции (т.нар. "тройка"), високопоставени служители на гръцкото финансово министерство изразиха мнението, че Атина ще получи до 13 септември втория транш от пакета кредити от ЕС и МВФ на обща стойност 110 млрд. евро.

На 20 август ще заседава специалната група на ЕС, която се очаква да одобри отпусканата от еврозоната "европейска" част от втория транш. Министрите на икономиката и финансите настраните от ЕС ще разгледат искането на Гърция за отпускане на сумата на заседание на 6-7 септември, а МВФ - на 10 септември.

Експерти от "тройката" ще пристигнат на нова инспекция в Гърция в края на октомври, за да анализират проектобюджета на Гърция за 2011 г. В него ще бъдат отразени поетите от страната ангажименти за намаляване на бюджетния дефицит до 7.6 процента от БВП.

Споделяне

Още от Балкани