Гърция ще екстрадира в Сърбия заподозрян за убийството на Джинджич

Апелативният съд в Солун взе решение за екстрадицията на Деян Миленкович - Бъгзи, един от заподозрените за убийството на сръбския премиер Зоран Джинджич, съобщи в понеделник пред ТАНЮГ неговият адвокат Биляна Кайганич.

Адвокат Кайганич обясни, че съгласно процедурата остава още гръцкият министър на правосъдието да подпише заповедта за екстрадиция. Тя очаква Миленкович да бъде предаден на сръбското правосъдие до 6 септември, когато трябва да продължи процесът срещу заподозрените за убийството на сръбския премиер на 12 март 2003 година.

Биляна Кайганич каза, че най-вероятно нейният клиент няма да обжалва решението на съда, но ще изчака копието от решението, за да се увери, че съответства на европейската конвенция за екстрадиция.

Адвокатът припомни, че при първото си явяване в съда Миленкович е поискал да бъде екстрадиран.

Деян Миленкович - Бъгзи бе арестуван на 16 юли в Солун въз основа на международна заповед за арест.

На 31 юли министерството на правата на човека и малцинствата на Сърбия и Черна гора предаде цялата необходима документация за екстрадицията, преведена на гръцки език, а миналата седмица изпрати и разпоредби от сръбски закони, изискани допълнително от гръцкото правосъдие.

Сръбските прокурори твърдят, че Миленкович е важна фигура в групировката, за която се смята, че стои зад атентата срещу Джинджич, който беше застрелян от снайперист през март миналата година на излизане от служебната си кола.

Миленкович е обвинен и затова, че е шофирал камиона, който едва не се е блъснал в колата на Джонджич при неуспешен опит за покушение няколко седмици преди това.

Сръбските власти смятат, че убийството на Джинджич е било част от заговор за сваляне на правителството, предизвикан както от политиката на сътрудничество на кабинета с трибунала на ООН за военните престъпления в бивша Югославия, така и от опасенията за разправа с организираната престъпност.

Петима от 13-те заподозрени бяха изправени пред съд, включително и Милорад Лукович - Легия, обвинен за физическото убийство на Джинджич.

Още от Балкани

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?