Гърция ще има нужда от 10 години за овладяване на дълговата си криза

Гърция ще има нужда от 10 години за овладяване на дълговата си криза

Гърция ще има нужда от 10 години, за да овладее дълговата сикриза, заяви германският министър на финансите Волфганг Шойбле по време на федералния конгрес на управляващия Християндемократически съюз (ХДС). Не е достатъчно обаче Атина да намали държавния си дълг, "трябва да бъдат въведени и структурни реформи", отбеляза министърът.

Шойбле изрази надежда, че гръцките лидери вече разбират реалността, допълвайки, че всяка страна от Европейския съюз трябва да решава собствените си проблеми. "Трябва обаче да им дадем време", каза той.

Шойбле подчерта, че европейските страни трябва да работят в по-тясно взаимодействие, за да устоят на продължаващата дългова криза. Това може  да означава прехвърляне на част от правомощията във финансовата сфера на европейско равнище, подчерта министърът. В същото време трябва да се спазват правилата за бюджетната и паричната политика.

Министърът потвърди подкрепата си за проекта за данък върху финансовите трансакции, който е посрещан със скептицизъм от водещите световни икономики като САЩ.

Още по темата
Още от Европа