Гърция ще прави на Кулата-Промахон до 3000 теста дневно за коронавирус

При положителен тест: или незабавно връщане или 14-дневна карантина на разноски на гръцката държава

Гърция ще прави на Кулата-Промахон до 3000 теста дневно за коронавирус

Във връзка с масовото тестване за коронавирус при влизане в Гърция през последните дни по информация на посолството ни в Атина, към този момент няма документ, издаден от компетентна гръцка институция, в случая Гръцката организация за обществено здраве, който да определя като задължително вземането на проби за COVID-19 от всички граждани, преминаващи през ГКПП "Кулата-Промахон". Това съобщи пресцентърът на МВнР в четвъртък.

По данни на мисията ни, след проведени разговори с Генералния секретариат за гражданска защита на Гърция, извършването на тестове за COVID-19 на гражданите, преминаващи от България в Гърция, продължава да не е задължително, а на избирателен принцип на базата на съдържащата се в попълнения електронен формуляр информация.

Стремежът на гръцките власти е на ГКПП "Кулата-Промахон" да бъдат извършвани всеки ден максимален брой тестове, което към днешна дата е фиксирано на 3000 теста. Това означава, че ако броят на пътуващите за конкретния ден е в рамките на 3000, на всички ще бъде направен тест. При надвишаване на този брой тестове не се правят на всички граждани.

На пътуващите, на които е взета проба за COVID-19 на ГКПП "Кулата-Промахон", се дават указания да се самоизолират на посочения от тях във формуляра адрес за 48 часа. Ако тестът е положителен, те ще бъдат намерени на този адрес от гръцките здравни власти за поставяне под задължителна 14-дневна карантина.

Гръцката държава поема разходите по престоя в посочено от тях място за поставяне под карантина, както и разходите за здравно обслужване и лечение в болница, ако такова е необходимо.

Българското посолство в Атина е получило уверения от Генералния секретариат за гражданска защита на Гърция, че ако българските граждани с установена положителна проба за COVID-19, желаят да се завърнат в България, вместо да прекарат 14-дневния период за карантина в Гърция, ще им бъде разрешено да отпътуват незабавно, без да спират на територията на Гърция до достигане на границата, при спазване на необходимите противоепидемиологични мерки.

Съветът ни е при пристигане на територията на България те незабавно да информират съответните български власти за дадената от тях положителна проба за COVID-19, предупреждават от МВнР.

И препоръчват, поради очаквания натоварен трафик през предстоящите почивни дни на ГКПП "Кулата-Промахон", на българските граждани, които планират пътуване към Гърция, да се подготвят предварително за възможно продължително изчакване.

От МВнР съветват сънародниците ни внимателно да се запознаят с отговорите на всички въпроси, които могат да възникнат у тях преди пътуване до Гърция, на специално създадения сайт на адреса - https://greecehealthfirst.gr/?lang=en, който има версия на английски език.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус