Гърция ще се нуждае от допълнителни между 13 и 30 милиарда евро

Янис Стурнарас

Гърция ще се нуждае от допълнителни 13-15 милиарда евро, за да финансира двугодишно удължаване на спасителния план, което да ѝ позволи да постигне бюджетните си цели, но е уверена, че ще запълни тази "дупка" без да натоварва европейските данъкоплатци, заяви гръцкият финансов министър Янис Стурнарас, цитиран от електронното издание на вестник "Катимерини".

Той потвърди отново, че финансовият недостиг на страната, за да изпълни целите си за 2013 и 2014 г., продължава да бъде 13,5 милиарда евро. Атина обсъжда фискални мерки на такава стойност с Европейския съюз и Международния валутен фонд, отбелязва изданието.

"Изчисляваме финансовата "дупка", която би се създала, ако получим двугодишното удължаване, на 13-15 милиарда евро", заяви Стурнарас.

Гръцки представители са заявявали преди, че подобен дефицит може да бъде покрит чрез застраховката на краткосрочния дълг, чрез по-ниски лихви или чрез ролоувър на дълга, притежаван от Европейската централна банка.

Гърция ще остане в "серумната система" на държавите от ЕС и след 2014 г., пише същевременно гръцкият в. "Етнос", като се позовава на публикация на германския "Зюддойче цайтунг", в която се изказва мнение, че на Гърция ще са нужни още 30 млрд. евро и допълнително още две години, за да постигне бюджетните си цели.

Гърция няма да може да финансира без външна помощ бюджета си, твърди германското издание, цитирайки дипломатически среди от ЕС. Според репортажа на вестника съмнително било още дали Гърция ще успее да се завърне напълно през 2020 г. на международните пазари, за да рефинансира дълга си.

Атина се нуждае поне от още две години, за да стъпи на крака, смятат европейски дипломати и представители на централни банки, които изчисляват кредитните нужди на Гърция на още 30 млрд. евро, пише германското издание.

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард оставя открит въпроса за разсрочване на гръцкия дълг, съобщава агенция АНА-МПА. Целта за намаляване на гръцкия дълг до 120 на сто от БВП на страната до 2020 г. продължава да стои на дневен ред, каза Лагард, като подчерта, че към него трябва да се подходи балансирано в рамките на усилията за решаване на икономическата криза, разтърсваща страната.

Икономически анализатори интерпретират изказването на Лагард като предложение за ново преструктуриране /подстрижка/ на гръцкия дълг, посочва гръцката агенция.

Запитана докъде е стигнал диалогът между Тройката кредитори и гръцките власти Кристин Лагард каза, че представителите на фонда в Атина "правят всичко възможно, за да помогнат на Гърция".

Лагард смята, че готвените нови мерки за икономии няма да решат проблема с финансирането и че гръцката икономика се нуждае от структурни реформи.

Фондът реши, че страните, които са в процес на подпомагане от механизмите за подкрепа и МВФ и полагат големи усилия за намаляване на дълга, трябва да получат повече време, за да постигнат целите, каза още Кристин Лагард.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Какво очаквате да свърши служебното правителство?