Гърция скоро ще се присъедини към европейската програма за количествени облекчения

Гърция скоро ще се присъедини към европейската програма за количествени облекчения

Гърция е възможно да се присъедини още това лято към програмата за количествени облекчения на Европейската централна банка (ЕЦБ), смятат анализатори, цитирани от в. "Та неа".

Според тях това може да се случи, тъй като страната ще покаже, че е изпълнила поетите ангажименти, след като парламентът ѝ гласува законопроект с нови договорени с кредиторите мерки за икономии, а това ще означава, че европейските партньори на Гърция ще трябва да изпълнят своите ангажименти и да изготвят пътна карта за облекчаване на гръцкия дълг в дългосрочен план.

Същите анализатори преценяват, че с присъединяването на Гърция към програмата за количествени облекчения централната ѝ банка ще изкупи облигации на стойност около три милиарда евро, като по този начин ще бъде подпомогната ликвидността на банките за финансиране на реалната икономика, домакинствата и предприятията.

Най-важното от всичко това е, че ще бъде подаден сигнал към пазарите за стабилизиране на гръцката икономика и ще стане възможно излизането на Гърция на тези пазари, което ще се случи за първи път, откакто страната е в криза, допускат още тези анализатори и банкери, определяйки предстоящата среща на Еврогрупата за Гърция на 22 май като "критичен жалон" за един нов път на развитие на гръцката икономика.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа