Гърция смята да даде държавна земя на 1500 бежанци

Гърция смята да даде държавна земя на 1500 бежанци

Правителството в Атина планира да направи фермери от мигрантите, идващи от конфликтните райони, за да ги интегрира в обществото, съобщава изданието "Прото тема".

Министерството за миграцията е изготвило широка програма, за да може мигранти да започнат да придобиват необходимите фермерски навици.

Атина предприема този ход и за да не загуби средства от финансовия ресурс, който ЕС предоставя на Гърция за бежанците, отбелязва вестникът.

Властите в страната обмислят да предоставят държавна земя за обработване първоначално на 1 000 до 1 500 бежанци. Целта е да се създаде заетост на намиращите се в Гърция бежанци от конфликтните райони, така че те да не крият риск за обществото.

Управляващите в Атина оглеждат райони в гръцка Македония или Беотия, които биха могли да бъдат предоставени на бежанци за отглеждане на различни земеделски култури.

В същото време гръцки представители в европейските институции бият тревога за опасността страната им да загуби до 20 на сто от европейските фондове, които Гърция очаква, за да се справи с намиращите се на нейна територия бежанци.

Местни източници оценяват сумата като доста голяма и смятат, че тя може да бъде орязана и че това ще бъде с последствия за страната.

Министърът за миграцията Янис Музалас вече водел битка в тази посока, за да предотврати такава възможност и Гърция да не се възползва от този финансов ресурс.

Гръцките опасения произтичат от факта, че бежанският маршрут през източната част на Егейско море вече се смятал за отчасти затворен, но този през Средиземно море тласкал хиляди бежанци и мигранти към южните брегове на Италия и Испания.

Добре осведомени източници преценяват, че всичко щяло да се реши до октомври, но дотогава натискът от Рим и Мадрид бил толкова голям, че Брюксел трудно можел да им откаже нова помощ поради този наплив на бежанци и мигранти към техните страни, пише още изданието.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?