Гърция спасена с нови 50 млрд.евро, рискът от "Grexit" отмина

Гръцкият финансов министър Янис Стурнарас и председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер

Еврозоната се споразумя в четвъртък да отпусне дълго отлаганата финансова помощ за Гърция за около 50 млрд. евро, което накара премиера на страната Андонис Самарас да декларира край на разговорите за излизане на Атина от единната европейска валута.

Решението на финансовите министри предотвратява катастрофичен банкрут на Гърция и риск от т.нар. "Grexit". През 2012 г. много икономисти и финансови анализатори предричаха, че Гърция ще бъде принудена да напусне единната европейска валута – сценарий, известен като "Grexit".

Помощта бе одобрена след месеци на съмнения и политически хаос. Атина на няколко пъти не изпълни съгласуваните с ЕС и МВФ фискални цели и забави структурните икономически реформи, припомня Ройтерс.

Министрите на финансите от еврозоната дадоха разрешение да бъдат отпуснати на Гърция общо 49.1 милиарда евро (64 милиарда долара) финансова помощ,

Решението бе взето след многочасова среща, на която бе постигнато споразумение за единен банков надзор в ЕС.

Първи транш от 34.3 милиарда евро ще бъдат преведени на Гърция в близките дни, а останалата част ще се получи през първото тримесечие на 2013 година, посочват министрите в съвместна декларация.

Миналата седмица Еврогрупата предварително се споразумя за обща сума от само 43.7 милиарда евро. Допълнителните 5,4 милиарда евро бяха одобрени днес, за да се помогне за финансирането на програмата за обратно изкупуване на гръцки облигации, проведена от Атина, посочи германският финансов министър Волфганг Щойбле.

Председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер, цитиран от Ройтерс, заяви, че не е сигурно дали  няма да бъдат необходими допълнителни мерки, за да се постигне целта да бъде намален дълга на Гърция до 124 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) до 2020 година, но че валутният съюз има готовност да предприеме нови стъпки, ако е необходимо.

"Днешното решение на Еврогрупата бележи край на много дълги месеци на несигурлност за Гърция", изтъкна европейският комисар по икономическите и валутните въпроси Оли Рен, цитиран от ДПА. Малко преди началото на срещата на Еврогрупата днес той каза, че "Това е било цяла одисея".

Във Вашингтон управляващата директорка на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард препоръча да бъде отпусната помощта за Гърция, обещана от нейната институция. Тя изтъкна, че официално решение за това може да се вземе още през януари на заседание на управителния съвет на МВФ.

Гръцкият премиер Андонис Самарас изрази задоволството от решението на финансовите министри от еврозоната да деблокират транш от международната финансова помощ за Атина, предаде гръцката агенция АНА-МПА, цитирана от БТА.

"Жертвите на гърците не са отишли напразно. Гърция се вдига на крака", заяви Самарас.

Той подчерта, че вече не са актуални сценариите за излизане на Гърция от еврозоната, и определи решението на еврозоната като "израз на солидарност".

Гръцкият финансов министър Янис Стурнарас също приветства решението на колегите си, казвайки, че "днес е голям ден за Гърция".

Според източници от гръцкото финансово министерство на 17 декември Гърция ще получи 34.3 милиарда евро. Общо 16 милиарда евро от транша ще бъдат използвани за рекапитализация на гръцките банки.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?