Бюджетът за 2013-та влиза в парламента в Атина

Гърция: Споразумение с Тройката, раздор в правителството

Партията Демократична левица ще гласува против част от мерките за икономии

Лидерът на Демократичната левица Фотис Кувелис

Гръцкият премиер Андонис Самарас обяви, че е постигнато споразумение с Тройката кредитори от ЕС, ЕЦБ и МВФ по новия пакет от мерки за икономии, за да може страната да получи следващия транш в размер на 31,5 млрд. от международната финансова помощ, съобщават гръцките електронни медии.

Приключихме преговорите с Тройката и сега зависи от отговорността на всички партии да одобрят тези мерки, а след гласуването им Гърция ще може да остане в еврозоната и да излезе от кризата, се казва в писмена декларация на премиера Самарас. Направихме всичко възможно, изчерпихме всички възможности за натиск и време, постигнахме значителни подобрения, се казва в декларацията, като се подчертава, че ако мерките в размер на 13,5 млрд. евро бъдат гласувани от гръцкия парламент, страната ще остане в еврозоната и ще излезе от кризата.

Освен споразумението с Тройката, аз вече правя опити да се дадат на Гърция повече от 31 милиарда евро, така че да е осезаем резултатът в реалната икономика. Проблемът от тук насетне не е тази или онази мярка. А какво би могло да се случи, ако споразумението не мине и страната бъде доведена до хаос. Един такъв развой на нещата би бил тъжен за целия гръцки народ. Такива опасности трябва да бъдат избегнати. А това зависи от отговорността на всички партии и на всеки депутат поотделно, се посочва още в премиерската декларация.

Не сме съгласни с приключването на преговорите с Тройката, обяви малката партия Демократична левица ДИМАР, участваща в правителствената коалиция. В свое съобщение партията заявява, че продължава да държи на позициите си и че не е съгласна с приключването на преговорите. ДИМАР обяви, че няма да гласува новите мерки за икономии.

Бюджетът на Гърция за 2013 година влиза в парламента

Правителството в Атина утре внася в парламента държавния бюджет на Гърция за 2013 г., предаде агенция АНА-МПА. Очаква се бюджетът да включва мерки за икономии на стойност около 9,5 млрд. евро от пакета в размер на 13,5 млрд. евро, договорен между Атина и Тройката ктредитори ЕС, ЕЦБ и МВФ.

Орязани в него ще са пенсии, надбавки и данъчни облекчения. Финансовият министър обяви, че всички мерки от този пакет ще влязат в парламента следващата седмица, като по този начин опроверга слуховете, че е възможно спорните въпроси между Атина и Тройката, отнасящи се до пазара на труда да стигнат до парламента чак през март догодина.

Представители на Европейската комисия изказват резерви, че макроикономическата рамка, въз основа на която е изготвен бюджетът /рецесия от 4,2 на сто/ по всяка вероятност ще се окаже нереалистична. Очертава се и финансов вакуум в бюджета заради исканата от Атина отсрочка от две години до 2016 г. на меморандума с кредиторите. Размерът на този вукуум се изчислява на 25 млрд. евро. Изказват се опасения, че тези пари няма да могат да бъдат събрани до 2016 г., а това крие опасност въпросният вакуум да се увеличи.

Освен мерки за съкращаване на разходи, правителството е заложило да постигне и първичен бюджетен излишък от 1,1 на сто от брутния вътрешен продукт. В този излишък не се включват разходите за лихвите по държавния дълг. Това би било първото позитивно салдо от 2002 година насам.

В същото време очакваната рецесия е 4,2 на сто от БВП догодина след 6,6 на сто тази година. За безработицата се предвижда увеличение до 24,7 на сто.

От 2008 година досега икономиката на Гърция се е свила с една четвърт. За следващата година е предвидено орязване на доста държавни разходи, включително за пенсии и социални плащания. Целта е през 2013 и 2014 година да бъдат спестени 11,5 млрд. евро.

Заложените разчети са в духа на изискваното от международните кредитори, но се разминават рязко с исканията на обществото, което по всяка вероятност ще предизвика нови протести в големите градове на страната.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани